Lagumdžija: Gradit ćemo državu za čovjeka

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Gradit ćemo državu za čovjeka

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija podnio je na današnjem drugom vanrednom kongresu te stranke, koji je u toku u Sarajevu, referat o političkim i ekonomskim prilikama u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora održanih oktobra prošle godine.

"Današnjim kongresom želimo stvoriti uslove za ukidanje svojevrsne vanredne situacije u našoj zemlji, koju su stare strukture proizvele, zbog činjenice da je rezultat SDP-a na posljednjim izborima konačno otvorio put za jednakopravnost nacionalnog i građanskog u izgradnji Bosne i Hercegovine.

Naš cilj, euroatlantska državnost BiH, pred nama je. Uspjeh na sljedećim općim izborima je uslov dostizanja tog cilja. To možemo ostvariti samo ako ljudima pokažemo da s nama može biti više posla i manje nepravde. A to možemo postići samo mobilizacijom ljudi i realizacijom rezolucija koje su pred nama", rekao je lider SDP-a.

Rezolucije SDP-a BiH koje je najavio i koje će razmotriti delegati kongresa nisu ništa drugo nego putokaz SDP-a ka više posla i manje nepravde u "državi za čovjeka".

Posao SDP-a je da ih provode kroz zakonodavnu i izvršnu vlast i ovu stranku dovedu do uspjeha na narednim općim izborima, dodao je.

"Volio bih da smo u potpunosti okončali implementaciju izbornih rezultata, ali sam isto tako uvjeren da bismo danas i država i mi bili u goroj situaciji da sam pristao na pozive da formiramo i vodimo Vijeće ministara na način kako je to rađeno u prethodna dva mandata. Mnogi su to očekivali i priželjkivali da i ja krenem tim putem; moji principi i ponašanje su bili upravo obrnuti. Savjest mi je zato mirna.

Učinio sam sve što sam mogao. Učinio bih to ponovo. Činit ću tako i ubuduće. Da li je to dobro ili loše, ocjenu koju ću poštovati o tome, dajete danas vi. Ocjenu svih nas zajedno sutra će dati sud istorije", rekao je Lagumdžija.

Ostalim političkim činiocima u BiH - Stranci demokratske akcije, Savezu nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatskoj demokratskoj zajednici, Savezu za bolju budućnost, Srpskoj demokratskoj stranci..., poručio je da SDP traži vanredne ili prijevremene izbore ako Vijeće ministara ne bude formirano ili ne bude davalo rezultate.

Ako do formiranja ne dođe do općinskih izbora u BiH, i tada ostali politički faktori mogu očekivati podršku SDP-a za nove izbore.

"Dakle, opći izbori mogu biti zajedno s općinskim. Čekamo ih, kako do tada, tako i tada. Naravno, ako se može formirati novo vijeće ministara, sa ili bez SDP-a, opet, čekamo ih. Spremni smo. Za bilo šta što sami izaberu, imaju naš odgovor. Na jasnoj platformi i programskim ciljevima. Do novih općih izbora. A do tada? Državu za čovjeka gradit ćemo gdje god možemo, ali uvijek na jasnom programu", rekao je između ostalog Zlatko Lagumdžija.

Potrebu za održavanjem ovog vanrednog kongresa SDP je ranije obrazložio nasloženijom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a Lagumdžija je u uvodnom obraćanju delegatima danas rekao da je održavanje kongresa učinio još potrebnijim, nažalost, jučerašnji teroristički napad državljanina susjedne zemlje na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, građane Sarajeva i na državu Bosnu i Hercegovinu.

Oštro je osudio napad rekavši da su to bili pucnji u vrijednosti oko kojih su se i danas okupili delegati kongresa SDP-a.

Lagumdžija je povodom napada pozvao sve političke stranke u zemlji da se ujedine u borbi protiv svih vidova terorizma.

"Valjda nam bar za to nisu potrebni nikakvi pregovori", izjavio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije