Lagumdžija: Dio bh. ambasadora treba tražiti novi posao

Radiosarajevo.ba
Lagumdžija: Dio bh. ambasadora treba tražiti novi posao

Tematska sjednica Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) završena je setom zaključaka koji su usvojeni jednoglasno. Nakon iscrpnog izvještaja koji je Komisiji podnio ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Komisija je usvojila zaključak da tematske sjednice postnu praksa te će biti održavan uz adekvatnu pripremu i konkretiziranje oblasti od interesa za Komisiju.

Drugi zaključak odnosi se na potrebu intenziviranja napora u smjeru uređenja oblasti parlamentarne diplomatije dok je treći zaključak u obavezi PSBiH, a koja bi, kako je navedeno, trebala u narednom periodu razmotriti aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju boljeg uređenja oblasti vanjskih poslova.

Treba napomenuti da je Lagumdžija odgovarao na pitanja o automobilima koji su u vlasništvu MVP-a BiH, rentabilnost iznajmljivanja objekata za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava, stručnosti i profesionalnosti uposlenika MVP-a BiH, pa sve do priča o nepotizmu u ovoj instituciji. Pri tom je precizirao da, sukladno odlukama o uštedama, MVP BiH prodaje 14 automobila te da u posjedu ima tek jedno reprezentativno vozilo (Audi A8), a za kojeg ga, kako je rekao, javlja novinska agencija Fena, prozivaju pojedini mediji. 

„Riječ je o automobilu koji je kupljen prošle godine, a koji je jedino vozilo u koje može sjesti neki strani zvaničnik. Lično sam u njega sjeo samo jednom“, pojasnio je Lagumdžija. 

Također, istakao je da je MVP BiH, sa stanovišta profesionalnosti i kvalitete uposlenih, najbolje ministarstvo u zemlji: „Ministarstvo vanjskih poslova je bolji dio bh. administracije. Da tu ima dajdžića i tetića, ima, ali u mom mandatu nismo zaposlili niti jednog. U mom mandatu smo zaposlili sedam ljudi i ja sam za njih odgovoran.“

U izjavi za medije po završetku sjednice Lagumdžija je pojasnio da su šefovi misija u ustavnoj nadležnosti Predsjedništva BiH: „Međutim, diplomatska mreža u cjelini je odgovornost MVP-a BiH i mi imamo vrlo jasan zakon koji regulira ovu oblast. Dakle, na pitanje da li nam je kvalitetna mreža u cjelini, smatram da je ona bolji dio administracije. Naravno, puno je toga što se može popraviti.“ Lagumdžija je kazao da ima vrhunskih ambasadora, ali i onih kojima bi bilo bolje da pronađu neki drugi posao. 

Na pitanje koliko odnosi između ministra vanjskih poslova i Predsjedništva BiH utječu na vanjsku politiku, Lagumdžija je rekao da se "on s njima (članovima Predsjedništva) ne druži privatno već surađuje u okviru ustava i zakona BiH".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije