Kukić podnio ekspoze

Radiosarajevo.ba
Kukić podnio ekspoze

Kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić prezentirao je ekspoze poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega će oni odlučiti o tome hoće li mu dati povjerenje da u ovom mandatu bude na čelu Vijeća ministara. 

Kukić je kazao da Vijeće ministara kojem će, ako mu ovaj dom iskaže povjerenje, predsjedavati, ne želi na sebe preuzimati poslove koji su u ingerenciji drugih. 

Po njegovim riječima, tom vijeću ministara neće biti pomisao da se bavi ustavnim preoblikovanjem BiH. 

"Potpuno suprotno, Vijeće ministara ima obavezu djelovati unutar usvojenih ustavnih okvira, a oni su izraz političke volje građana ove zemlje koja je izražena putem Parlamentarne skupštine BiH. 
Dođe li u međuvremenu, konsenzusom političkih volja u Parlamentarnoj skupštini, do promjena i u ustavnom ustroju, kakve god one budu, zadaća Vijeća ministara je djelovanje unutar tih novih okvira i sukladno Ustavu“, kazao je Kukić. 

Dodao je da su pred Vijećem ministara obaveze koje se tiču realnog života ove zemlje i njezinih građana, a koje nisu male. 

Kao prvo je naveo gospodarstvo, navodeći da je alarmirajuća činjenica da je BiH po nezaposlenosti koja prelazi stopu od 40 posto na samom evropskom vrhu. 

Istaknuo je da će BiH morati tražiti odgovore na neka pitanja - među njima, prije svega, na pitanje kako otkloniti sistemske kočnice i stvoriti ambijent koji stimulira ulazak stranog kapitala. 

Potrebno je, kako je kazao, samo malo fleksibilizirati zakonske odredbe, usuglasiti ih u čitavoj državi i otvoriti se na svjetskom tržištu da bi se interes mnogih potencijalnih stranih investitora radikalno povećao. 

"Drugi bitan detalj, koji sam stalno apostrofirao, tiče se vraćanja autoriteta državnim institucijama. Imamo državne institucije koje, zbog različitih razloga, ali zbog izostajanja društvenog konsenzusa prvenstveno, ne funkcioniraju ili, pak, funkcioniraju sa ispod 50 posto svojih ustavom datih kapaciteta“, kazao je Kukić. 

On je istaknuo da će se Vijeće ministara, zajedno s Parlamantarnom skupštinom BiH, te parlamentima i vladama entiteta, morati uhvatiti ukoštac s pitanjima čije rješavanje je pretpostavka pridruživanja BiH evroatlantskim integracijama. 

Naveo je samo neka od pitanja kojima se Vijeće ministara kani intenzivno baviti u narednom mandatnom periodu. 

Podsjetio je da je jednim od strateških ciljeva BiH markirano članstvo u NATO-u, te da to ostaje strateški programski zadatak i u narednom mandatnom periodu. 

"Puna implementacija Dejtonskog sporazuma i dalje se postavlja kao strateški cilj djelovanja Vijeća ministara, ali i djelovanja Parlamentarne skupštine i svih ostalih nivoa vlasti u BiH“, kazao je Kukić. 

U tom kontekstu je apostrofirao posebno pitanje povratka izbjeglih i raseljenih osoba, kojem je, kako je kazao, prethodnih 15 godina, poklanjana nedovoljna pažnja. 

"Visoko na listi prioriteta je u siječnju 2007. godine, a i danas je također, reguliranje pitanja državne imovine. Pri tome, dakako, mislim prvenstveno na imovinu koja je predmet Zakona o zabrani raspolaganja, nametnutog od OHR-a. Rješavanje ovog pitanja je i jedan od zadataka koji je pred BiH postavljen. Vijeće ministara će, u suradnji s Parlamentarnom skupštinom BiH, te parlamentima entiteta, na reguliranju ovog pitanja morati veoma intenzivno raditi“, kazao je Kukić. 

Naveo je da suradnja s Haškim tribunalom i dalje ostaje obaveza BiH, kao i da sustavan pristup suzbijanju kriminala i korupcije ostaje visoko na listi prioriteta i ovog vijeća ministara. 

"Reforma sustava javnog emitiranja se, nažalost, ni u slijedeće četiri godine ne može skinuti s liste programskih prioriteta Vijeća ministara“, kazao je Kukić. 

Dodao je da je pred Vijećem ministara i dalje zadatak na reformiranju obrazovanja. 

Pred Bosnom i Hercegovinom je i obaveza popisa stanovništva. 

"Kako danas stvari stoje, moglo bi se dogoditi da BiH ostane jedina zemlja u Evropi koja neće provesti popis stanovništva u ovoj godini. To nije poruka kojom bi se itko od vlasti ove zemlje trebao ponositi“, kazao je Kukić. 

S druge strane, istaknuo je, bez popisa nemamo ni temeljnih pretpostavki izrade bilo kakve smislene strategije razvoja. 

"Stoga moramo učiniti sve da se konačno usvoji Zakon o popisu stanovništva kako bi on i bio proveden, ako ne ove onda barem 2012. godine", istaknuo je Kukić. 

Između ostalog, naveo je da je Bosni i Hercegovini od izuzetne važnosti i suradnja i dobri odnosi s njezinim 
susjedima. 

Nakon što je kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić podnio ekspoze data je polusatna pauza da bi se poslanički klubovi pripremili za raspravu.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije