Kukić nastavlja konsultacijsku turneju

Radiosarajevo.ba
Kukić nastavlja konsultacijsku turneju


Slavo Kukić, nestranački kandidat stranaka Platforme za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH danas će boraviti u Banjaluci gdje bi trebalo da razgovara sa parlamentarnim strankama iz Republike Srpske.

Iz SNSD-a je ranije rečeno da se niko iz ove stranke neće sastati sa Kukićem i razgovarati o njegovom programu, dok su iz SDS-a rekli da su spremni da se sastanu, ali da ostaju pri stavu da na čelo Vijeća ministara treba da dođe neko ih bloka HDZ-HDZ 1990.

Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekla je ranije Srni da "nema šansi" da Kukić razgovara sa nekim iz SNSD-a, jer je stav stranke jasan da predsjedavajući Vijeća ministara može da bude samo legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

Kukić se konsultira sa strankama već od 18. juna. Svima, osim njemu i liderima Platforme, jasno je da Kukić ne može biti predsjedavajući Vijeća ministara jer ga u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH neće podržati SNSD, SDS, HDZ i HDZ 1990.

To je jasno poručeno i Kukiću i SDP-u, kojem je ovaj profesor sociologije godinama blizak. Međutim, to ni Kukiću ni SDP-u ne smeta da prave cirkus od formiranja Vijeća ministara.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH odgodila je 16. juna davanje mišljenja, odnosno preporuke za potvrđivanje Kukića, kandidata "platformaša", za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zbog njegovog zahtjeva da se o tome raspravlja za sedam dana.

Predsjedništvo BiH predložilo je ranije Parlamentarnoj skupštini BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

BiH je bez vlasti na državnom nivou već osam i po mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije