Kukan: Situacija u BiH teška, ali nema straha od sukoba

Radiosarajevo.ba
Kukan: Situacija u BiH teška, ali nema straha od sukoba
Kukan: Međunarodna zajednica nije uvijek donosila najbolje odluke (Foto: ec.europa.eu)

Šef Delegacije Evropskog parlamenta za Balkan Eduard Kukan smatra da je situacija u BiH teška, ali vjeruje da su spekulacije i zabrinutost, zbog mogućeg novog sukoba, pretjerivanje.

"BiH je veoma specifična država, situacija je teška i komplikovana. Bez obzira na to kako se političari u BiH ponašaju, vjerujem da su dovoljno odgovorni da ne pogoršaju situaciju u tolikoj mjeri da nastane konflikt. To bi bilo vrlo loše. Dugoročno, u eksplozivnoj i opasnoj situaciji političari bi reagovali odgovorno", ocjenjuje Kukan.

On je za "Dnevni avaz" istakao da su međunarodna zajednica i EU pravile greške u BiH, ali da uče iz svog iskustva, te da ne bi trebalo da ponove greške prema ovoj zemlji.

"Bilo bi fer reći da međunarodna zajednica nije uvijek donosila najbolje odluke. Nisu sve odluke bile savršene, niti su kao takve viđene, niti su stvarno pomogle BiH. Zbog grešaka ili neodgovarajućih odluka koje su činile međunarodna zajednica i EU, one ne bi trebalo da ponove greške prema BiH", rekao je Kukan i napomenu da je činjenica da su Evropska komisija i Savjet EU posljednjih mjeseci pokušali da budu aktivniji.

Kukan smatra da će novi impuls dati novi ljudi, kao što je Catherine Ashton, koja je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i sigurnost, i Štefan File, budući komesar za proširenje EU.

Komentarišući tvrdnje da je EU više okrenuta Srbiji nego BiH, Kukan je istakao da zna da neki u BiH smatraju da je Unija previše prosrpska, ali i naglasio da je, objektivno, Srbija stvarno centar regiona i važna zemlja.

"Naravno da je saradnja sa Srbijom intenzivna, i to je korektno", konstatovao je Kukan i dodao da je i BiH dobivala mnogo pažnje u Evropskom parlamentu.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije