Kudela: Podijeliti duh evropske solidarnosti s BiH

Radiosarajevo.ba
Kudela: Podijeliti duh evropske solidarnosti s BiH

Ambasadori Češke Republike, Slovačke, Mađarske, Poljske i Slovenije, zemalja koje su prije pet godina, uz pet drugih zemalja, primljene u Evropsku uniju, organizirali su danas povodom godišnjice svečani prijem u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Jirži Kudela, ambasador Češke Republike, zemlje koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, kaza je na press-konferenciji da je prijem u Evropsku uniju bio povijesni korak za ove zemlje, jer su tim činom zakoračile u zonu sigurnosti, prosperiteta i blagostanja, te da su se ove zemlje zaista promijenile na bolje u toku pet evropskih godina.

Kudela je istakao da ovih pet zemalja ne bi bile uspješne na svom evropskom putu da nije bilo pomoći i podrške starijih članica Unije.

„Zato hoćemo da taj duh solidarnosti podijelimo sa zemljama koje još nisu ušle u EU, uključujući BiH“, poručio je Kudela.

Češki ambasador je s velikim zadovoljstvom obavijestio prisutne da je danas Gornji dom češkog Parlamenta usvojio Lisabonski ugovor, te da taj čin predstavlja novi iskorak prema boljoj formi Evropske unije i da stvara povoljnije uslove za zemlje koje čim prije hoće pristupiti Uniji, „kakva je, naprimjer, Hrvatska“.

U svom svečanom govoru na prijemu, kojem su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i domaći zvaničnici, Kudela je naglasio da će ovih pet zemalja dati punu podršku Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, ali da napretka nema „bez rada političara i pritiska građana, koji u velikom broju jesu opredijeljeni za Evropsku uniju“.

Pored toga, Kudela je izjavio kako smatra „da Evropska unija nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana. Zajedno ćemo biti stabilniji i sigurniji, što se više tiče zemalja regiona nego zemalja Unije.“

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije