Krvavi nož u blizini Kazana

Radiosarajevo.ba
Krvavi nož u blizini Kazana

Na suđenju Samiru Bejtiću, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ustvrdio je da je na lokalitetu Kazana sreo jednu osobu koja je držala krvavi nož, javio je danas BIRN - Justice Report. 
 
Dajući iskaz pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, Haris Numić, bivši pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH (ABiH), rekao je kako je u blizini Kazana naišao na Suada Omanovića i vidio ga da pere krvavi nož. 
 
Na upit Sudskog vijeća da li mu je poznato šta se desilo i zbog čega je Omanovićev nož bio krvav, svjedok je odgovorio da ne zna, te da ostaje kod svega što je rekao tokom prethodnog glavnog pretresa. 
 
Bejtića Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti da je, kao pripadnik Desete brdske brigade ABiH, 25. decembra 1992. godine odveo Zorana Vučurevića ispred linije razgraničenja koja je bila pod kontrolom ABiH, te ga ubio pucajući iz pištolja, a nakon toga njegovo tijelo polio razrjeđivačem i spalio. 
 
U optužnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, između ostalog, navodi se da je Bejtić, zajedno s drugim pripadnicima ABiH, sredinom septembra 1993. godine učestvovao u premlaćivanju dvoje civila u komandi Desete brdske brigade, nakon čega su ih odveli do Kazana i ubili. 
 
Senad Hasić, Enes Bezdrob, Nadira Hujić, Snežana Jovanović i Esad Raonić, svjedoci čiji su iskazi predočeni na ovom ročištu, kazali su kako ostaju kod onoga što su izjavili tokom prethodnog postupka. 
 
Samir Bejtić je u julu 2006. osuđen pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na 14 godina i šest mjeseci zatvora, zbog ubistva civila na lokalitetu Kazani u Sarajevu. 
 
Na ovu presudu su uložene žalbe i Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ih je prihvatio i vratio postupak na ponovno suđenje u januaru 2007. godine. 
 
Nakon obnovljenog suđenja, Bejtić je u julu 2008. godine oslobođen optužbe za ubijanja, premlaćivanja i zlostavljanja civila na Kazanima. 
 
I na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo je uložilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH u novembru 2010. godine, nakon čega je ukinuta presuda i naloženo ponovno održavanje suđenja pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. 
 
Nastavak suđenja zakazan je za 27. septembar. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije