Krstić će biti optužen za nepoštivanje suda

Radiosarajevo.ba
Krstić će biti optužen za nepoštivanje suda


Haški tribunal optužit će uskoro Radislava Krstića, generala u penziji Vojske Republike Srpske (VRS), za nepoštivanje suda, nakon što je po drugi put odbio da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića, uprkos obavezujućem sudskom nalogu.

''Iz razloga koji su vam poznati, ja nisam promijenio stav da ne mogu da svjedočim u ovom procesu. Jednostavno, ne mogu protiv svog zdravlja'', rekao je Krstić, koji je 7. februara takođe odbio da svjedoči zbog zdravstvenih razloga. 

Tribunal će zbog toga, kako je najavio predsjedavajući sudija O'Gon Kwon, generala Krstića uskoro optužiti za nepoštivanje suda. Za to djelo, zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora, do 100.000 eura ili obje.  

Krstića, koji je za vrijeme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. godine pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Karadžić, tadašnji predsjednik RS, optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

U nastavku suđenja, Božidar Vučurević, bivši predsjednik Skupštine opštine Trebinje, svjedočio je u korist Karadžićeve Odbrane.

On je izjavio da su Bošnjaci iz Trebinja, početkom 1993. godine otišli svojom voljom, nakon što im je poziv za iseljavanje uputila centrala Stranke demokratske akcije iz Sarajeva. Srpske vlasti su, kako je tvrdio, samo obezbjeđivale konvoje, radi sigurnosti Bošnjaka koji odlaze.

''Sve je bilo učinjeno da muslimanski narod bezbjedno ode iz istočne Hercegovine i da sukoba ne bude u Trebinju'', kazao je Vučurević i dodao da je svakom ko je tražio, omogućio da dobije ''pasoš i  propusnicu i da putuje''.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Alan Tieger je predočio izjave trebinjskih Bošnjaka da su otišli zbog pritisaka i prijetnji, nakon što im je Vučurević rekao da im ne može garantovati bezbjednost.

Vučurević je potvrdio da je stotinama Bošnjaka rekao da ''ih niko ne tjera'', ali da im ne može garantovati bezbjednost zato što su u Trebinje došle hiljade srpskih izbjeglica. 

''Meni su Srbi ubili bratića, nisam ni njemu mogao garantovati bezbjednost'', kazao je svjedok.  

Naglasio je da posjeduje dokument kojim je Hasan Čengić, generalni sekretar SDA, naložio Bošnjacima da se isele iz Trebinja i da mu je taj dokument predao lokalni član te stranke. Karadžić je dokument prikazao u sudnici.

Tužilaštvo je saopštilo da ''nema stav'' o autentičnosti tog dokumenta, s obzirom na to da Trebinje nije u optužnici protiv Karadžića.

Na pitanje tužioca o rušenju džamija u Trebinju, Vučurević je odgovorio da je bilo ''rušenja na sve strane, po principu – rušite vi moje, rušim ja vaše'', ali da to nije bilo organizovano i da vlasti to nisu odobravale.

Upitan da li je izjavio da će izgraditi ''stariji i ljepši Dubrovnik'', poslije granatiranja 1991. godine, Vučurević je kazao: ''Gospodo, Hrvati su srušili stari most na Neretvi... Kad su ih pitali što, oni su rekli: 'Napravićemo stariji, novi most'... Kad su mene pitali, ja sam u šali rekao: 'Napravićemo mi stariji, novi Dubrovnik'. To nije ozbiljno''.  

Karadžić se Vučureviću zahvalio za svjedočenje i za ''čuvanje komšija Muslimana'' u Trebinju.

Karadžić je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH, ali Trebinje nije obuhvaćeno optužnicom. Optužnica ga tereti i za teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje se nastavlja u utorak, 26. marta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije