! / Krizni štab RS-a danas odlučio: Pogledajte koje mjere važe do 28. septembra

14. 09. 2020. u 15:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Štab za vanredne situacije RS-a razmatrao je danas, na 55. sjednici, održanoj u Banja Luci, epidemiološku situaciju u ovom entitetu i donio Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID 19) u RS, kojim je produžio sve preventivne mjere za još 14 dana, odnosno do 28. septembra 2020. godine, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Iz Štaba je saopšteno da su ranije donesene preventine mjere, kojima se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, te radno vrijeme ugostitetljskih objekata za ishranu i piće od 6 do 24 časa, takođe se produžava današnjim zaključkom za još 14 dana.

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića u dozvoljenom vremenskom periodu od 6 do 24 časa, odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 28. septembra 2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU "Institut za javno zdravstvo RS".

Privredni subjekti kojima je dozvoljen rad, dužni su da ga organizuju uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske" za sprečavanje pojave i širenja COVID 19 bolesti na radnom mjestu. Takođe, svi privredni subjekti mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske".

Organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja dužni su organizovati svoj rad kako slijedi:

1) na ulazu u sve službene prostorije organa iz ove tačke koje pružaju usluge građanima ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru,

2) održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i

3) omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Inspekcijski nadzor, nad svim preventivnim mjerama, sprovodi Uprava za inspekcijske poslove RS putem svojih nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave, kao i Komunalna policija.

Sve jedinice lokalne samouprave su dužne da svoje akte usaglase sa današnjim zaključkom, te da u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere koje su utvrđene današnjim zaključkom.

Takođe, sve mjere u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u RS, kao i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona (COVID 19) u RS-u, primjenjuju se i nakon stupanja na snagu današnjeg zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije, odnosno produžetka dosadašnjih preventivnih mjera za 14 dana, s ciljem sprečavanja sprečavanja širenja virusa korona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA