Krizni štab KS najavio zauzimanje stava o trećoj dozi vakcina protiv koronavirusa

4
Radiosarajevo.ba
Krizni štab KS najavio zauzimanje stava o trećoj dozi vakcina protiv koronavirusa
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Građani čekaju na vakcinaciju

Na danas održanoj sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo razmatrana je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo.

Zaključeno je da će se epidemiološka situacija u ovom kantonu pomno pratiti na 14-dnevnom osnovu ili po potrebi i češće, te da će u skladu sa tim, ovaj štab donositi dodatne mjere ili preporuke.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 174, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 288.

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.003 uzorka.

Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih je 185 s akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 9,95 posto.

U skladu sa iznesenim podacima, na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS je naloženo da se JU Zavod za javno zdravstvo KS obrati Stručnom savjetodavnom tijelu za imunizaciju stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine sa upitom o zauzimanju konačnog stava ovog tijela kada se radi o nužnosti imunizacije stanovništva FBiH trećom dozom vakcine protiv koronavirusa.

Ukoliko ovo tijelo u zadatom roku ne zauzme zvanični stav o ovom pitanju, Krizni štab Ministarstva zdravstva će isto uzeti u promptno razmatranje.

Krizni štab poziva i sve pravne subjekte u javnom i privatnom sektoru, da u okviru svojih djelatnosti regulišu radno-pravnu obavezu dolaska na posao uposlenika koji nisu vakcinisani protiv COVID-19.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije