Krivični zakon FBiH ne predviđa kaznu za zatvorski bijeg?!

Radiosarajevo.ba
Krivični zakon FBiH ne predviđa kaznu za zatvorski bijeg?!

Ministar pravde Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Zoran Mikulić naredio je istragu u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Mostar povodom bijega osuđenika za ratne zločine Dominika Ilijaševića Come, izvještava novinar Anadolu Agency (AA).

Zloupotrebljavajući vanzavodske pogodnosti, Ilijašević je pobjegao u zasad nepoznatom pravcu. Prema pretpostavkama, Ilijašević se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske.

''Naložio sam inspektorima za izvršenje kaznenih sankcija da izvrše nadzor u KPZ Mostar i da izuzmu kompletan dosje kako bi se utvrdilo da li je bilo kakvih propusta ili nepravilnosti od strane zatvorske uprave'', kazao je Mikulić za AA.

Ilijašević je bivši pripadnik Jedinice za posebne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Njega je Kantonalni sud u Zenici osudio je 2007. godine zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva u selu Stupni Do.

Pojasnio je da je Ilijašević do sada sedam puta koristio vanzavodske pogodnosti tokom vikenda i slično, te da ih nikad do sada nije zloupotrijebio: ''Na naš zahtjev za njim je raspisana potjernica. Inače, njemu je odobreno da radi unutar KPZ Mostar, a ko god radi ima, po zakonu pravo, pravo na godišnji odmor. Odmor se može koristiti i u krugu zatvora, a po procjeni mikrotima u KPZ Mostar može i van zavoda. Uprava je procijenila da Ilijašević ispunjava uvjete za korištenje odmora van zatvora, a na temelju mišljenja Policijske uprave Kiseljak i dosadašnjeg ponašanja za vrijeme izdržavanja kazne. Uvjete, odnosno mogućnost korištenja vanzavodskih pogodnosti je stekao nakon izdržane polovine kazne, ne računajući pritvor.''

Dodao je da Ministarstvo pravde FBiH nije dalo saglanost za vanzavodske pogodnosti Dominika Ilijaševića Come. Prema riječima Mikulića, Krivični zakon FBiH ne predviđa kaznu za zatvorski bijeg. Jedina kazna je maksimalno 30 dana samice za osuđenika, naravno, ukoliko bude uhapšen.

U zakonskim izmjenama koje je uputio na Vladu FBiH Mikulić je, kako tvrdi, tražio da se i bijeg tretira kao krivično djelo: ''Nemamo zakonsku podlogu da osuđenima oduzimamo putne isprave. To može samo sud i to do pravosnažnosti, a ne i nakon toga.''

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije