Tužilaštvu podnesena prijava protiv Tegeltije, Dodika, Radončića, Čovića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvu podnesena prijava protiv Tegeltije, Dodika, Radončića, Čovića
/ Foto: Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Tužilaštvu BiH podnesena je anonimna krivična prijava protiv članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije, Jadranke Lokmić-Misirača i Ružice Jukić, kao i sudija i tužilaca Ranka Debevca i Gordane Tadić, te političara Fahrudina Radončića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Kako se navodi u prijavi, svi skupa su kao „organizirana kriminalna grupa“ sa dodijeljenim zadacima i ulogama udruženog kriminalnog poduhvata uspostavili kontrolu nad institucijama pravosuđa, kako bi sadašnje i buduće istrage protiv Dodika, Radončića i Čovića bile obustavljene, a prijave odbačene, piše Detektor.ba.

Zauzvrat, kako se navodi, predstavnicima pravosuđa obećani su usluge i darovi.

Dodik, Radončić i Čović, kako se navodi, davali su upute Tegeltiji i drugim članovima VSTV-a da na ključne pozicije u pravosuđu imenuju „podobne osobe“.

Tegeltija i Lokmić-Misirača su kazali za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da ne žele komentarisati ovu prijavu.

„Ne želim komentarisati nebuloze“, rekao je Tegeltija, kojem mandat predsjednika VSTV-a ističe ove godine.

Lokmić-Misirača rekla je da će dati komentar kada prijava ne bude anonimna.

Debevec je imenovan na poziciju predsjednika Suda BiH, navodi se u prijavi, „zloupotrebama ovlaštenja i trgovinom uticajem“, iako nije imao rukovodnog iskustva. Između ostalog, navodi se da je to urađeno kako bi donio oslobađajuću presudu u predmetu protiv Radončića za ometanje rada pravosuđa, gdje je Debevec član Vijeća.

Predsjednik Suda BiH je, kako se navodi u prijavi, obećao članovima Vijeća Hasiji Mašović i Mirsadu Striki da će ih unaprijediti u karijeri i rasporediti na pozicije drugostepenih sudija Suda BiH.

Uz podršku članova VSTV-a, u prijavi se navodi da je Debevec imenovan nakon što je osigurao podršku međunarodne zajednice tako što je obezbijedio podršku tzv. „Jevrejskog lobija“ na način da je obećao da će izraelskoj obavještajnoj agenciji MOSAD davati sve „obavještajno-sigurnosno interesantne podatke“.

Debevec je za BIRN BiH nazvao krivičnu prijavu „lažnom i tendencioznom“ te određenom vrstom pritiska na Sud BiH da se sudi, kako je rekao, „po drugim kriterijima i željama, a ne po zakonu“.

„Prijavljena Gordana Tadić je iskazala lojalnost i dala obećanje da će ako bude izabrana za Glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, protivno obavezama propisanim odredbama Zakona o VSTV, postupati po svim traženim uslugama i nalozima, a posebno će obustaviti ili opstruirati sve sadašnje i buduće istrage koje bi se mogle ticati Dodika, Čovića i Radončića“, navodi se u prijavi.

Tadić se već godinu i po nalazi na čelu Državnog tužilaštva u svojstvu vršioca dužnosti, a trenutno je u toku izbor za Glavnog tužioca, na koji je osim Tadićke prijavljeno ukupno 13 kandidata.

Kako saznaje BIRN BiH, zatraženo je od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da hitno postupi po ovoj prijavi i sazna ko stoji iza nje.

Prijava je dostavljena u ponedeljak, 2. aprila Tužilaštvu BiH, ali i Vijeću ministara, ministarstima pravde i sigurnosti, VSTV-u, SIPA-i, te predstavnicima međunarodne zajednice, te Američkoj ambasadi, Evropskoj komisiji i Uredu visokog predstavnika.

Iako nije potpisana, prijava je dostavljena u ime „građana BiH, ujedinjenih u zajedničkim i pravednim naporima i ciljevima“.

U obrazloženju prijave, navodi se da građani BiH „svjesni građanske odgovornosti“, te „suočeni s težinom vremena u kojem se država, njeno pravosuđe i građani nalaze“ žele „zaustaviti uspostavljanje kontrole politike nad pravosuđem“ te kriminaliziranje VSTV-a.

„Mi građani BiH, podnosimo ove prijave anonimno iz razumljivih i očiglednih razloga, zbog realne opasnosti od odmazde ključnih nositelja javnih i pravosudnih ovlaštenja i njihove kriminizirane političke moći“, stoji u prijavi.

Dokaze za navode iz prijave, kako se navodi, lako je naći u pravosudnim institucijama.

Iz Tužilaštva BiH nisu dali komentar na prijavu do trenutka pisanja teksta, a i članica VSTV-a Ružica Jukić nije bila dostupna za izjavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije