Krišto: Prevazići poteškoće kada je u pitanju put BiH ka NATO-u

Fena
Krišto: Prevazići poteškoće kada je u pitanju put BiH ka NATO-u

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) nije danas željela komentirati Odluku Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva Republike Srpske.

Naime, Pravobranilaštvo RS-a je u septembru 2016. godine uložilo apelaciju Ustavnom sudu BiH i zatražilo odgodu izvršenja Odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han Pijesku (objekat Veliki Žep) bude uknjižena na BiH.

Kako je Krišto istaknula nije još bila u prilici pročitati obrazloženje te odluke, ali nije sigurna da li to pomaže BiH kada je u pitanju njen euroatlantski put, imajući u vidu činjenicu da postoje brojne odluke Ustavnog suda BiH koje nisu implementirane.

"Sve ovisi od toga kako će se bh. politički predstavnici posvetiti uknjižbi vojne imovine, ali se nadam da ćemo učiniti sve da se euroatlantski put BiH ubrza",  kazala je Krišto.

Dodala je da se na neki način može reći da u BiH postoji konsenzus kada je u pitanju put BiH ka Evropskoj uniji, ali je on manji i uz određene probleme kada je u pitanju put BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

"Tu je situacija složenija zbog knjiženja vojne imovine, ali vjerujem da se i te stvari mogu nadvladati i da se može naći rješenje kako bi se i put BiH ka NATO-u ubrzao", zaključila je Krišto.

Imovina u Han Pijesku još uvijek nije uknjižena na BiH jer je Uprava za geodetsko i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) odbila knjiženje te imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije