Krišto na forumu u Sloveniji: 'Očekujem da će BiH vrlo brzo otvoriti pregovore za pristupanje EU'

1
Fena
Krišto na forumu u Sloveniji: 'Očekujem da će BiH vrlo brzo otvoriti pregovore za pristupanje EU'
Foto: Fena / Borjana Krišto u Sloveniji

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto boravi u Sloveniji, gdje učestvuje na Bledskom strateškom forumu.

"Veliko je zadovoljstvo sudjelovati danas na Bledskom samitu, ovdje u Republici Sloveniji, čiji domaćin je premijer Slovenije Robert Golob i, naravno, s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem kao članicom Evropske unije", izjavila je Krišto u povodu održavanja Samita.

Navela je kako današnjem susretu prisustvuju i predstvanik evropskih institucija, odnosno predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, kao i premijeri svih zemalja iz regiona, ocijenivši kako to govori o značaju Bledskog samita za sve njegove sudionike.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Krišto je, istovremeno, podsjetila kako je Samitu prethodila radna večera s premijerima iz regije, posvećena procesu evropskih integracija kao i drugim temama koje se vežu za ovaj proces.

"Želim reći da je tema našeg panela na ovom samitu 'Proces proširenja na zemlje ove regije' i želim reći da se Evropska unija i institucije, očekujem da će to danas kazati i na ovom Bledskom samitu, moraju jasnije i odlučnije odrediti spram procesa proširenja", istaknula je Krišto.

Borjana Krišto na radnoj večeri sa liderima zemalja Balkana: Solidarnost kao globalna sigurnost

Borjana Krišto na radnoj večeri sa liderima zemalja Balkana: Solidarnost kao globalna sigurnost

Podcrtala je kako je Bosna i Hercegovina napravila ogroman iskorak u pogledu usklađivanja legislative sa EU i ispunjavanja uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije koje treba realizirati.

"Očekujem da će to predstavnici evropskih institucija znati prepoznati i da će vrlo brzo Bosna i Hercegovina otvoriti proces pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji", kazala je Krišto.

Podsjetila je, također, kako je u okviru Samita održan i niz bilateralnih susreta na kojima je razgovarano o bilateralnim odnosima, ekonomskom uvezivanju kao i o svemu onome što radi svako s aspekta vlastite nadležnosti, a sve u kontekstu dobre regionalne saradnje i ostvarivanja zajedničkih interesa i ciljeva.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjeluje danas na Bledskom strateškom forumu u čijem je fokusu "Solidarnost kao globalna sigurnost".

Pored spomenutih, među sudionicima su i premijer Crne Gore Dritan Abazović, premijer Bugarske Nikola Denkov, premijer Sjeverne Makedonije Dmitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti i premijer Albanije Edi Rama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije