Krijumčari droge zbog loših cesta izbjegavaju BiH?

Radiosarajevo.ba
Krijumčari droge zbog loših cesta izbjegavaju BiH?

Droga zbog loših cesta često zaobilazi BiH na tzv. Balkanskoj ruti,  objavila je Agencija za istrage i zaštitu SIPA.

Kako piše današnji Večernji list, BiH se nalazi na tzv. "balkanskoj ruti" kretanja heroina iako, prema procjenama, najveći dio 'zaobiđe' BiH zbog loše cestovne komunikacije  i konfiguracije, tako da se vozila, posebno autobusi i kamioni, koji idu iz jugoistočne Azije, uglavnom kreću autocestama kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku.

Analizom pojedinih  situacija zaključeno je  kako na području BiH  postoje skupine koje se bave krijumčarenjem kokaina, ali se velike količine kokaina deportiraju  na područje zapadne Europe, tako da u BiH borave osobe koje ostvaruju profit od pretprodaje ovog narkotičnog sredstva. Kada je riječ o uvozu, Albanija opskrbljuje marihuanom čitav Blakan, dok se iz Afganistana heroin šalje u čitavu Europu. 

 Iz SIPA-inih podataka je očito kako BiH predstavlja tranzitno područje za sve vrste droga, ali u mnogo manjoj mjeri nego što su to zemlje u okruženju. To je područje više tržište odnosno krajnja destinacija  određenog dijela opojnih droga, koje su namijenjene potrošačima u BiH. 

Prema podacima Kriminalističke službe Austrije, koji su prezentirani 2011. godine, na području europskih zemalja  zbog ilegalne trgovine opojnim drogama slobode je lišeno ukupno  3 081 osoba.  

O količini  droge koja se kreće područjima ovih zemalja  svjedoče i pljenidbe, a najveće količine pljenidbe heroina imaju Turska, Bugarska i Srbija, navode u Agenciji za istragu i zaštitu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije