'Kreševske stranke' za indirektni izbor članova Predsjedništva

Radiosarajevo.ba
'Kreševske stranke' za indirektni izbor članova Predsjedništva
Susret predstavnika stranaka danas u Mostaru (Foto: Index.hr)

Stranke potpisnice Kreševske deklaracije (HDZ BiH, HDZ 1990, HSP BiH, HKDU, HSS-NHI, NS Radom za boljitak) smatraju kako se presuda Suda za ljudska prava iz Strasbourga u slučaju "Finci-Sejdić" može implementirati tako što bi se članovi Predsjedništva BiH birali u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izbor predsjednika u parlamentu

"Slažemo se da treba implementirati presudu, ali pod uvjetom da se u isto vrijeme otklone diskriminatorske odredbe kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH prema pripadnicima konstitutivnih naroda. Podsjećamo da se, prema postojećem izbornom zakonu, Hrvat i Bošnjak iz Republike Srpske i Srbin iz Federacije BiH ne može kandidirati za člana Predsjedništva", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, nakon sastanka potpisnica Kreševske deklaracije u Mostaru, prenosi Fena.

Dodao je kako su Hrvati dodatno diskriminirani jer ne mogu biti sigurni da će na izravnim izborima dobiti svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Na današnjem sastanku u Mostaru bilo je riječi i o popisu stanovništva, a potpisnice Kreševske deklaracije podržavaju provođenje popisa 2011. godine s nacionalnom, vjerskom i jezičnom odrednicom, pod uvjetom da se rezultati popisa ne mogu odnositi na konstituiranje vlasti prije donošenja novoga ustava BiH. Također, stranke potpisnice Kreševske deklaracije smatraju kako treba omogućiti svim prognanicima izvan BiH da budu popisani kao državljani BiH.

Podrška osnivanju kanala na hrvatskom jeziku


Kada je u pitanju formiranje televizijskog kanala na hrvatskom jeziku na državnoj razini Ljubić je rekao da se nastavljaju pripreme za njegovo pokretanje, što podržavaju sve stranke potpisnice Kreševske deklaracije.

"Mi danas imamo novinare na Federalnoj televiziji i BHRT-u koji perfektno govore hrvatski jezik, ali za nas to nije dovoljno. Hrvatski jezik je samo jedan segment. Radi se o sadržaju, temama i uređivačkoj politici. No, sve to ne znači da na tom kanalu neće raditi ljudi druge nacionalnosti", zaključio je Ljubić, prenosi Fena.

Lijanović: Nacionalna izdaja od strane HDZ-a

Na današnjem, pored ostalog, Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH, prozvao je HDZ BiH za nacionalnu izdaju.

U uzavreloj atmosferi, na granici fizičkog sukoba, Lijanović je oštro napao HDZ BiH predbacujući mu da kao stranka predstavljaju slugu Željku Komšiću, sadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koji je izabran na to mjesto kao kandidat SDP-a.

"Ukoliko HDZ BiH kandidira svog kandidata za člana predsjedništva BiH to predstavlja dokaz da namjerno pomažu Komšiću, unatoč činjenici da ne mogu pobijediti i oni to znaju", kategoričan je bio Lijanović, prenosi Index.hr.

Većina potpisnika Kreševske deklaracije slaže se da je Jerko Ivanković Lijanović jedini koji na izborima u srazu s Komšićem može izboriti pobjedu s obzirom da je sposoban prikupiti podršku i među hrvatskim i među bošnjačkim stanovništvom. No, samo ukoliko stranke Kreševske deklaracije izađu na izbore s jedinstvenim kandidatom i tako spriječe rasipanje glasova. Znaju to i HDZ-ovci u BiH, koji su u više navrata kritizirali Komšićev izbor kao nelegitiman za Hrvate u toj zemlji.

Zbog toga se i očekivalo da će na izborima za članove predsjedništva Lijanović predstavljati svih šest stranaka Kreševske deklaracije. Međutim, u HDZ-u su promijenili ploču, piše Index.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije