Krave blokirane na putu do Ustavnog suda

Radiosarajevo.ba
Krave blokirane na putu do Ustavnog suda

Foto: Velija Hasanbegović

osvježeno u 15:00


Galeriju fotografija s ovog događaja pogledajte ovdje

Udruženje poljoprivrednika u BiH je danas, dovođenjem krava i domaćih životinja ispred zgrade Ustavnog suda BiH u Sarajevu, započelo proteste kako bi izvršilo pritisak na sudije u vezi sa donošenjem odluke o zakonu o zaštiti domaće proizvodnje, koji je pod suspenzijom od 3. jula ove godine.

Prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednika u BiH Mire Pejića, odluka o suspenziji navedenog zakona pogoduje uvoznim lobijima i zbog nje domaća poljoprivreda trpi ogromne štete. Pejić je najavio kako će na proteste sa domaćim životinjama doći veliki broj poljoprivrednika iz cijele BiH.

Za Radio Sarajevo Pejić je izjavio: "Okupili smo se ovdje da damo podršku donošenju konačne odluke Ustavnog suda o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje. Već tri mjeseca traje ova agonija, što znači neprovođenje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, koji je jedina nada za spas poljoprivrednicima koji se nalaze u teškoj poziciji.



Od političara se još nije niko oglasio, izuzev Stranke za boljitak i gospodina Lijanovića, koji je ujedno i predlagač ovog Zakona kroz parlamentarnu proceduru. On se postavio i kao vid podrške što se tiče organiziranja prosvjeda.

Planiramo krave istovariti ovdje i zadržati ih tu do petka, kada će se tu okupiti nekoliko tisuća ljudi koji će čekati završetak sjednice, točnije čekati završetak odlučivanja o Zakonu o zaštiti domaće proizvodnje.

Smatramo da se izvođenje krava ne kosi sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, jer se krave, a i druge životinje s kojima radimo, ne susreću ni sa kakvim drugim načinom života izuzev onoga koji je njihova prirodna vrlina i svrha postojanja. Nemamo nikakvih posebnih tretmana i za te krave ćemo osigurati uvjete ništa lošije od onih u kojim žive u štalama.

Sa kravama ćemo ostati ovdje do daljnjega. Ukoliko odluka bude negativna, vratit ćemo se i spavati u autobusima, pa zatim opet prosvjedovati i čekati da se donese odluka koja će biti zadovoljavajuća za bh. poljoprivredu. Krave koje smo doveli su mlađe od prosvjeda koje su udruženja poljoprivrednika započela prije četiri i po godine pred zgradom Parlamenta. Jako je malo zahtjeva koji su u cijelosti ispunjeni.

Situacija u poljoprivredi je teža nego što je tada bila, jer se dogodila liberalizacija tržišta sa Evropskom unijom i zemljama iz okruženja sporazumom CEFTA, s tim što su vlasti unutar BiH nisu poduzele ništa da primjene određene mjere zaštite ili stimulacije kojom bi izbalansirali tu štetu koju trpimo".


Ljubo Maletić, predsjednik poljoprivrednika Općine Bijeljina, poljoprivrednik i uzgajivač svinja, za Radio Sarajevo kaže: "Ovdje sam došao kao predstavnik poljoprivrednika da dokažemo vlastima i pojedinim usijanim glavama koje ne misle o poljoprivredi, već samo proizvode kriminalce i ništa drugo. Tu smo da pokažemo kako domaćini treba da rade i kako njihovi potomci treba da ostanu na selu da bi živjeli od svog rada i poljoprivrede".

Krave su dovezene sa sela kamionima.. Policija je zagradila prostor i ne dozvoljava da se životinje odvezu. Naime, prema Zakonu o zaštiti životinja, krave se ne smiju zadržavati u zatvorenim kamionima, te su iz udruženja Prijatelji životinja također najavili svoju reakciju. Drugi zakon, onaj o javnom redu i miru, ne dozvoljava držanje krava na javnom gradskom prostoru.

Zaustavljeni su u ulici Mis Irbina, kod kina Apollo.

Protesti su kasnije, iz trenutno nepoznatih razloga, prekinuti, a životinje su odvezene.



Udruženje 'Kupujmo i koristimo domaće' uz poljoprivrednike

Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće-kvalitetno proizvedeno u BiH" iskazalo je punu podršku poljoprivrednicima BiH u nastojanju da izvrše pritisak na domaće i međunarodne relevantne faktore koji u toku dva dana treba da razmotre odluku u vezi sa Zakonom o zaštiti domaće proizvodnje.

"Zakon o zaštiti domaće proizvodnje čiji je predlagač zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jerko Ivanković Lijanović, prema podacima kojima raspolaže Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće" unutar Sporazuma CEFTA nije suprotan Ustavu BiH", saopćeno je iz tog udruženja.

Zakon, kako dodaju, ima za cilj da izjednači uvjete za poslovanje domaćih i stranih firmi koje posluju na teritoriji BiH te da stvori zdravo poslovno okruženje.

Udruženje „Kupujmo i koristimo domaće- kvalitetno proizvedeno u BiH" napominje da je BiH u protekloj godini zbog neadekvatne zakonske regulative te debalansa u vanjskoj trgovini napravila trgovinski deficit od 9,5 milijardi KM.

Novac od deficita trebao je biti uložen u razvoj domaće privrede koji znači puniji državni budžet iz kojeg se izdvajaju sredstva za socijalne fondove, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje siromaštva, prenosi Fena.

Vezano:
Bh. poljoprivrednici najavili proteste
'Bh. poljoprivreda pod nogama trgovačkih lanaca iz Srbije i Hrvatske'
Zakon o zaštiti domaće proizvodnje na Ustavnom sudu BiH
 
 
radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije