Kratki dokumentarni filmovi večeras na Youtube kanalu Festivala MESS

Radiosarajevo.ba
Kratki dokumentarni filmovi večeras na Youtube kanalu Festivala MESS
MESS / Poster

Nakon video-izložbe Velija Hasanbegovića, “Migrant Abas”, u program 25. Izdanja Modula Memorije bit će upriličena večer kratkih filmova. U pitanju su dokumentarni filmovi: “Sabah”, bh. reditelja DanisaTanovića; “U zraku”, bh. rediteljice JasmileŽbanić, te film koji nam dolazi iz Palestine, “Razdvojeni”, u režiji Samija Shehadea. 

“Emitovanje filmova počinje u 20 sati na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS htps://www.facebook.com/festivalMESS.

Film "Sabah" (L'Aube), reditelja Danisa Tanovića, potresna je, 13 minuta duga ,emotivna priča o posljedicama rata, o ponovnom susretu jedne porodice rastavljene tim ratom, o ranama na duši... Film je snimljen 1996. godine u Belgiji, gdje je Tanović završio filmske studije. Upravo ovaj film bit će uvod u njegovu svijetlu karijeru koju će nekoliko godina kasnije krunisatii Oskarom za film “Ničija zemlja”. 

Film "U zraku", rediteljice Jasmile Žbanić, bavi se temom sekundarnih žrtava rata. Ovo je intimna priča u kojoj nas Jasmila, skupa sa svojim suprugom Damirom, vodi u prošlost, tražeći uzroke Damirovog straha od letenja avionom. Na tom putu odlaze na mjesta bitki u kojima je, u period opsade učestvovao Damir, a susreću se I sa njegovim ratnim drugovima. Film “U zraku” prikazuje posljedice zločina I način na koji oni određuju ljudske živote, čak i 25 godina nakon završetka rata. 

Posljednji film koji će gledatelji i gledateljice imati priliku pogledati je palestinski film "Razdovjeni", prvi film reditelja Samija Shehadea, za koji je dobio više filmskih nagrada. On, kroz film prati Mohameda AL- Qutati-ja, harmonikaša, koji je 1995. Godine iz Gaze otišao na Zapadnu Obalu kako bi studirao muziku. Iz političkih razloga, izraelske vlasti su mu uskratile pravo povratka kući. Gaza je 2012. godine ponovno napadnuta. Mohammedova porodica je ostala tamo. Dok na Gazu padaju bombe, Mohamed je sa prijateljima pozvan da održe koncert.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije