Krajnje vrijeme da Federalna vlada revidira prioritete

Radiosarajevo.ba
Krajnje vrijeme da Federalna vlada revidira prioritete

Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili su danas u Mostaru izvještaj o monitoringu rada Vlade i Parlamenta Federacije BiH za prva tri mjeseca ove godine. 
Od trenutka preuzimanja vlasti od strane aktualne Vlade FBiH u martu 2011, u FBiH je smanjen broj zaposlenih za čak 1,961 osobu. Istovremeno je broj nezaposlenih povećan za 7,039 osoba

Ovakvi podaci su, po mišljenju glasnogovornice CCI-a Majde Behrem-Stojanov, više nego alarmantni za svaku ozbiljnu vlast, te u CCI-u smatraju kako je krajnje vrijeme da Vlada FBiH revidira prioritete. Ona je dodala da su u FBiH samo dva kantona (Sarajevski i Srednjobosanski) na vrijeme donijeli ovogodišnje budžete. U pet kantona, budžet nije usvojen ni do kraja prva tri mjeseca 2012.

(Ne)odgovornost

Behrem-Stojanov je, objavila je Fena, podsjetila kako, nažalost, na ovo još niko od nadležnih nije reagovao, niti je neko do sada snosio sankcije za neizvršavanje zakonskih obveza, a ni podnio ostavku iz moralnih razloga.

Kada je riječ o radu Parlamenta Federacije BiH, iz CCI-a su, između ostalog, podsjetili na glasanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

Naime, prvobitnim izjašnjavanjem zastupnika, Prijedlog je prošao sa 50 glasova za, tri suzdržana i 27 protiv. Međutim, nakon što je izražena sumnja u rezultate (u dvorani se činilo da nema toliko zastupnika koliko pokazuje rezultat) te zatraženo poimenično glasovanje, ispostavilo se da zakon nije dobio potrebnu većinu: prilikom 1. izjašnjavanja, pojedini zastupnici glasali su za kolege koji su bili van dvorane

Iako je od izbora proteklo već skoro punih 19 mjeseci, u Domu naroda je zbog nepostizanja dogovora stranačkih lidera, još uvijek upražnjena pozicija potpredsjedavajućeg za koju bi trebao biti predložen predstavnik iz kluba zastupnika srpskog naroda 

Konsultant CCI-ja za monitoring rada Vlade FBiH Denis Telić, pohvalio je činjenicu kako je Vlada godinu počela sa, na vrijeme usvojenim Programom rada, što se dosad nije dogodilo ni u jednom prethodnom mandatu, ali je naglasio kako smatra da "rezultat u kvalitativnom smislu nije za pohvalu". Također, aktuelna vlada je znatno efikasnija od prethodne, naveli su - održala je dvije sjednice više te za isto razdoblje i usvojila 184 akta više.


Što se tiče budžeta FBiH, Telić naglašava kako su razvojni projekti u budžetu za 2012. potpuno u drugom planu, dok će u isto vrijeme njegov značajniji dio biti potrošen na plaće zaposlenih. 

Posljedice po životni standard

Federalna izdvajanja za plaće unutar administrativnog aparata ne samo da nisu smanjena u 2012. nego su povećane za skoro tri miliona maraka, a predviđeno je da se deficit od 350 miliona pokrije daljnjim zaduživanjima: izdavanjem dugoročnih obveznica i trezorskih zapisa te dijelom kreditnih sredstava Europske komisije 

Što se tiče rada pojedinih federalnih ministarstva, najveći broj realiziranih aktivnosti iz programa rada bilježi Federalno ministarstvo financija, dok četiri ministarstva nisu realizirala svoj tromjesečni program rada ni u u visini od 50 posto: Ministarstvo pravde, Ministarstvo trgovine, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo rada i socijalne politike.

"Smatramo da je vrijeme da posebno upozorimo Ministarstvo rada i socijalne politike, koje je za prva tri mjeseca ove godine realiziralo tek jednu mjeru. S obzirom na tešku socijalnu situaciju u FBiH, cijenimo kako svaki propust u njihovom radu može izazvati ogromne posljedice po životni standard", zaključio je Telić. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije