"Krajnje je vrijeme da se prekine agonija Ilije Jurišića"

Radiosarajevo.ba
"Krajnje je vrijeme da se prekine agonija Ilije Jurišića"

Šokirani presudom beogradskog suda koji je Iliju Jurišića nepravomoćno osudio na 12 godina zatvora , građani i građanke Tuzle danas su izašli na mirne proteste.

Nekoliko stotina osoba zaputilo se prema Brčanskoj Malti, tuzlanskom naselju u kojem je zaustavljena kolona JNA, zbog čega je Jurišić i osuđen.

Sa čela povorke za RadioSarajevo javlja se Danijel Senkić, aktivist Udruženja Front iz Tuzle.

„Idemo do Brčanske malte, mirno i dostojanstveno, izabrali smo i dionicu puta kroz grad da ne zaustavljamo saobraćaj. Sa skupa na Brčanskoj malti poslaćemo poruku domaćim vlastima da je krajnje vrijeme da nešto poduzmu, da se prekine agonija čovjeka koji je sasvim sigurno žrtva domaće i srbijanske politike,“ kazao je za RadioSarajevo Senkić.

Senkić kazao kako je predstavnicima nevladinih organizacija koje su pozvale na proteste, važno što su na ulicu izašli građani i građanke. Pridružili su im se i budžetski korisnici, koji su jutros protestirali ispred sjedišta uzlanskog kantona.

Sendić je takođe kazao da do 11 sati nisu primijetili da im se pridužio bilo ko od javnih ličnosti.

„Nadamo da se informacije o podršci stižu do Ilije Jurišića. Mi, njegovi sugrađani poručujemo mu da istraje, da bude čvrst i iskreno se nadamo da će pravda pobijediti. Samo da ne bude prespora. Što se tiče naših vlasti, poruka ovog skupa je da je krajnje vrijeme da se poduzme nešto i da se ovome stane u kraj, jer u srbijanskom zatvoru je čovjek osuđen na 12 godina, bez ijednog relevantnog dokaza za počinjeno djelo ratnog zločina koji mu se stavlja na teret“, kaže Senkić.

Predstavnici Udruženja „Front“, Omladinske organizacije „Oko“, Mladih antifašista BiH i Udruženja građana „Multi“ Tuzla, koji su i pozivali građane Tuzle na prosvjedni skup, kazali su da će večeras imati sastanak na kojem će se dogovarati o planu daljih aktivnosti.

Jedan od koraka biće i razgovori sa predstavnicima vlasti koji mogu nešto učiniti da pravda u slučaju Jurišić bude zadovoljena.

Vezano:
Deklaracija Skupštine TK povodom presude Jurišiću
Arhiv FBiH: "Dostojanstveno dočekati trenutak pravde"
Iliji Jurišiću 12 godina zatvora
Protest.ba: Je l' te stid, Ilija?
Presuda Iliji Jurišiću 28. septembra
Izmijenjena optužnica protiv Ilije Jurišića

Odbijen zahtjev obrane Ilije Jurišića da se pusti na slobudu

elvira, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije