Krajišnik i Mladić na spisku Karadžićevih svjedoka odbrane

Radiosarajevo.ba
Krajišnik i Mladić na spisku Karadžićevih svjedoka odbrane

Bivši predsjednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik i ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), Ratko Mladić na spisku su svjedoka Odbrane koji je Radovan Karadžić dostavio Haškom tribunalu, piše BIRN Justice Report.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) i Mladiću pred Tribunalom u Haagu se sudi po istoj optužnici koja ih tereti za genocide u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih općina, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanjem stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih I snajperskih napada, te uzimanje ta taoce pripadnika Ujedinjenig NAcija (UN).

Krajišnik je 31. augusta ove godine pušten iz zatvora u Velikoj Britaniji, pošto je izdržao dvije trećine kazne od 20 godina zatvora na koju ga je Tribunal osudio zbog deportacije, prisilnog premještanja i, djelomično, progon nesrba u BiH.

Krajišnikovo svjedočenje najavljeno je za novembar, a Mladićevo za decembar.

U aprilu ove godine Karadžić je zatražio da Tribunal obaveže Mladića na svjedočenje posebnim nalogom (subpoenom), pošto je Mladić odbio da dobrovoljno svjedoči. O tom zahtjevu, raspravno vijeće još nije donijelo odluku.

Kako je precizirano u tom zahtjevu, Odbrana Mladića očekuje da potvrdi da "nikada nije izvjestio Karadžića, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani, da se streljaju ili da su streljani, kao i da nikada nije bilo Karadžićevog naređenja, planova ili namjere da se zarobljenici pogube.

Na spisku svjedoka Karadžićeve Odbrane za decembar su i general VRS Zdravko Tolimir, te pukovnici Ljubiša Beara i Vujadin Popović, koje je Tribunal nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Tribunal je Tolimira i Bearu ranije obavezao da svjedoče na suđenju Karadžiću, ali je Tolimir na tu odluku uložio žalbu. Apelaciono vijeće suda još nije odlučilo o toj žalbi, a od te odluke zavisi hoće li Tolimir i ostali osuđeni ili optuženi oficiri VRS-a svjedočiti u procesu protiv Karadžića.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno 29. oktobra, po isteku dvomjesečne pauze koje mu je raspravno vijeće odobrilo radi dodatnih priprema za odbranu od optužbe za genocide nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, javlja BIRN Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije