Promjena vremena: Krajem dana u BiH susnježica i snijeg

Radiosarajevo.ba
Promjena vremena: Krajem dana u BiH susnježica i snijeg
Danas pretežno oblačno vrijeme s kišom uglavnom u Hercegovini, Krajini, zapadnim, jugozapadnim i centralnim područjima Bosne.

Jače padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje se očekuje između 20 i 50 litara padavina po metru kvadratnom. Na istoku i sjeveru Bosne lokalno kratkotrajne slabije padavine. Krajem dana, padom temperature zraka, kiša će u preći u susnježicu i snijeg, prvo u Krajini i zapadnim područjima, a tokom noći na petak, susnježica i snijeg se šire na cijelu Bosnu. U Hercegovini snijeg na planinama. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, južnog smjera. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na petak vjetar postepeno, sa sjevera zemlje prema jugu, mijenja smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka između 7 i 13, na jugu i sjeveroistoku Bosne do 15 stepeni. 

U Sarajevu pretežno oblačno, povremeno sa kišom prije podne i sredinom dana. U noći sa četvrtka na petak, kiša će postupno preći u susnježicu i snijeg. Temperatura zraka između 8 i 11 stepeni.

Biometereološka prognoza: Pogoršanje vremenskih prilika praćeno izraženim padom atmosferskog pritiska, povećanom naoblakom i padavinama, nepovoljno će uticati na većinu ljudi, osobito na osjetljivije meteoropate, uzrokujući pojačanu glavobolju, reumatske bolove, gastroenterološke tegobe i nesanicu. Hronični bolesnici i meteoropati trebali bi se suzdržati od pretjeranih aktivnosti.

U petak pretežno oblačno vrijeme sa snijegom ili susnježicom većinom prije podne. Na jugu zemlje kiša. U drugoj polovini dana slab snijeg još može padati u centralnim i istočnim područjima. Prognozirana visina sniježnog pokrivača je od 5 do 10 centimetara. Od poslijepodnevnih sati postepeno razvedravanje sa zapada prema istoku zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu zemlje od 5 do 9°C. 

U subotu prije podne se prognozira pretežno vedro. Po kotlinama i uz riječne tokove magla. Od sredine dana naoblačenje sa zapada će zahvatiti cijelu zemlju. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U Bosni u drugoj polovini dana vjetar mijenja smjera na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -3°C, na jugu zemlje do 1°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između -1 i 4°C, na jugu zemlje do 7°C. 

U nedjelju više oblačnosti je moguće u Krajini, zapadu i jugozapadu Bosne i u Hercegovini. U ostalim područjima sunčano. Vjetar slab, u Bosni južnog smjera, a u Hercegovini sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije