Izbori / Koverte stižu u Srebrenicu - šta se može desiti s glasovima?

04. 10. 2016. u 10:47:00 Anadolija

Shares: 0

Konačni rasplet situacije u općini Srebrenica o tome ko će u naredne četiri godine biti načelnik ove lokalne zajednice odlučit će glasovi birača koji su glasali u odsustvu i putem pošte.

To pokazuje analiza Anadolu Agency (AA), a glasovi će se brojati u Glavnom centru za brojanje glasova i pridružiti onim s redovnih biračkih mjesta čija je obrada u toku.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), BiH pravo da glasa na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2. oktobra, za općinu Srebrenica putem pošte (iz inozemstva) imalo je 1.596 birača, a u odsustvu njih 1.703.

Centralna izborna komisija će zaključno s današnjim danom primati koverte birača iz inozemstva, koje na sebi budu imale poštanski žig zaključno sa 2. oktobrom, danom kada su se u Bosni i Hercegovini održavali lokalni izbori.

Stoga oko 3.300 birača koji će glasati putem pošte i u odsustvu mogu bitno promijeniti stanje rezultata glasanja u općini Srebrenica posebno za Skupštinu općine, ali i za načelnika.

To je moguće ako se ima na umu da je sadašnja razlika između dva prvoplasirana kandidata 2.248 glasova nakon obrađenih 23 od 27 biračkih mjesta u Srebrenici.

Mladen Grujičić kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu ima 3.879, a Ćamil Duraković, nezavisni kandidat 1.631 glas.

Trećeplasirani Desnica Radivojević, nezavisni kandidat ima 14 glasova.

Osim glasova pristiglih putem pošte i u odsustvu koji će se naknadno pridružiti glasovima s redovnih biračkih mjesta, nakon što se svi oni obrade kada je u pitanju Srebrenica ostalo je da se prebroje i oni, birača koji su se odlučili da glasaju lično, a takvih se prijavilo 340. Tu su i glasovi birača putem mobilnih timova, te birača koji su se prijavili da će glasati putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Dakle, kada je u pitanju Srebrenica, preostalo je da se prebroje još glasovi birača s tri redovna biračka mjesta u toj općini, te s jednog gdje su birači glasali lično.

Tek nakon što se kompletiraju ti podaci, konačnom broju glasova pridružit će se oni koji se broje u Glavnom centru za brojanje glasova, pristiglih putem pošte, u odsustvu, birača koji su glasali putem mobilnih timova i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Osim Srebrenice nakon prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte, te onih u odsustvu i lično moguće su promjene i u drugim mjestima u RS-u. Posebno je izraženo da bi do korekcija moglo doći u već prezentiranim rezultatima lokalnih izbora za skupštine gradova i skupštine općina, ali moguće je da ti glasovi čak utječu i na smanjenje razlika među kandidatima za gradonačelnike i načelnike.

Da želi glasati putem pošte na oktobarskim lokalnim izborima izjasnilo se 37.810 birača.

Veliki broj je onih koji su se za taj način prijavili za glasanje za općinu Derventa 3.982, Grad Prijedor 3.062, općinu Brod 2.529, općinu Teslić 2.391, općinu Bratunac 2.011, Grad Banja Luku 1.728, općinu Zvornik 1.722, Grad Bijeljinu 1.573, Grad Doboj 1.393, općinu Pelagićevo 1.256, Modriču 1.223, Kotor-Varoš 1.217, općinu Šamac 1.113, općinu Šekoviće 1.103...

Da želi lično glasati prijavilo se ukupno 9.306 birača za općine u RS-u, od čega najviše za općinu Derventa 1.314, te Grad Banja Luku 1.305, a u odsustvu njih 6.825, od čega najviše za općinu Zvornik 1.342 birača.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima za općine u RS-u prijavila su se ukupno 132 birača.

Dakle, nakon ukupnog zbira glasova promjene posebno u strukturi budućih gradskih, odnosno općinskih skupština u RS-u moguće se osim u Srebrenici i Derventi, Prijedoru, Brodu, Tesliću, Bratunacu, Zvorniku, Bijeljini, Doboju, Pelagićevu, Modriči, Kotor-Varoši, Šamcu, Šekovićima, ali i Banjoj Luci... 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA