Bakir Izetbegović: U politici sam da bih dovršio ono što je počeo moj otac

Anadolija
Bakir Izetbegović: U politici sam da bih dovršio ono što je počeo moj otac
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači obilježene su 92 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Cvijeće na Kovačima položile su brojne delegacije, kao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića i predsjednik SDA.

Izetbegović je kazao da je u politici kako bi dovršio ono što je njegov otac počeo, a da to nije nimalo lako. 

"Pokušavamo nastaviti njegovim putem, imao je ogromne otpore i, hvala Bogu, izborio je poziciju da se nastavimo boriti za cjelovitu BiH, za zemlju demokratije, jednakopravnih naroda, građana, ljudskih prava...", istaknuo je Bakir Izetbegović. 

Podsjetio je da se omladina SDA dosjetila da obilježi rođendan Alije Izetbegovića. Mišljenja da je se svi u BiH trebaju s pijetetom sjećati rahmetli Alije Izetbegovića, naročito bh. patrioti, Bošnjaci, muslimani. 

"Mislim da se oko njega i uz njega okupila ekipa onih koji su branili našu vjeru, identitet, zemlju, teritorijalni integritet...", pojasnio je Izetbegović. 

Upitan ima li danas u BiH dovoljno snaga koje slijede ono što je ostavio Alija Izetbegović, rekao je da ima. 

"Mislim da snage koje su bile otpor tome slabe, a da ove koje su bile uz njega jačaju i da to definitivno ide u pravom smjeru. Mi se borimo za zemlju gdje će na svakom njenom pedlju ljudi biti jednakopravni. Ne za neku muslimansku, bošnjačku BiH, nego za europsku BiH u kojoj će i muslimani, Bošnjaci biti jednakopravan narod", poručio je Izetbegović.

Salko Zlidžić, predsjednik je Asocijacije mladih SDA, pojasnio je da se danas u Sarajevu okupilo oko 300 omladinaca iz svih dijelova BiH. 

"Želimo uveličati dan rođenja Alije Izetbegovića, želimo se sjetiti njegovog lika i djela, svega onoga što je ostavio iza sebe. Tamo gdje se poštovala Alijina riječ, ostala je multikulturalna BiH, multietnička", istaknuo je Zildžić. 

Mladi su danas na mezar Alije Izetbegovića položili 78 ljiljana, koji simboliziraju svaku godinu njegovog života. 

Nakon polaganja cvijeća, u organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije (SDA), bit će održana tribina o temi ''Ličnost i djelo Alije Izetbegovića'' u amfiteatru Memorijalnog centra Kovači. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije