Kovačević: General Milorad Dodik i vojska RS-a

Radiosarajevo.ba
Kovačević: General Milorad Dodik i vojska RS-a
FOTO: Arhiv / Milorad Dodik i Dragan Lukač postrojavaju pripadnike MUP-a RS
Velike količine automatskog naoružanja bit će isporučene MUP-u RS-a svega nekoliko dana prije nego službeno bude otvoren Centar za obuku pripadnika MUP-a RS-a.

U Centru će, prema Memorandumu kojeg je ministar entitetskog MUP-a Dragan Lukač 2015. godine potpisao u Moskvi, obuku vršiti specijalci iz Rusije.

Žurnal je objavio da MUP RS-a nabavlja 2.500 automatskih pušaka za potrebe policije tog bh. entiteta. 

Naoružavanje policije: MUP RS-a nabavlja novih 2.500 automatskih pušaka

Profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu dr. Goran Kovačević upozorava da nabavka oružja - čija je osnovna namjera korištenje u ratnim uvjetima - je materijalni dokaz za tvrdnje predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodika o vojnim sposobnostima entitetskog MUP-a. 

"Dakle poruka je jasna – teritorijalni integritet i neosporivu vlast institucija u RS-u garantira vojska kodnog imena MUP RS", smatra dr. Kovačević u intervjuu za novinsku agenciju Patria

Posebno upozorava na, kako kaže, zabrinjavajuću činjenicu da isti ljudi stoje iza formiranja i paravojnih formacija i militarizacije policije RS-a. Smatra da paravojne jedinice imaju zadatak da zastraše političku opoziciju i povratnike Bošnjake, te da u pogodnom trenutku izazovu incident, koji će otvoriti prostora za ekstenzivno korištenje vojnih jedinica MUP-a u "zaštiti Republike Srpske.“ 

"Ako zastrašivanje ne izazove masovnije iseljavanje Bošnjaka sa teritorije RS-a, inscenirani teroristički napadi od strane paravojnih formacija, koje će iza sebe ostaviti potpis neke 'terorističke islamske organizacije', svakako će legalizirati i legitimizirati nasilje koje će MUP RS provesti nad 'identificiranim teroristima i njihovim pomagačima' – a to su svi oni koji su politički neistomišljenici i svi oni Bošnjaci koji nisu shvatili poruku da trebaju napustiti teritoriju RS.“

Kovačević smatra da je zvanična vlast u entitetu RS upala u zamku vlastitih laži. Loše poteze koje pravi više ne može opravdati, ni prikriti, ni u očima njihovih najvjernijih pristalica.

"Konstantno isticanje terorističke prijetnje, čiji su nositelji legendirani kao obični Bošnjaci, 'koji se strateški raspoređuju po teritoriji RS-a, da vrše napade na Srbe', postaje dokaz ludila u koje su zapale određene fašističke strukture vlasti u ovom entitetu. Pogrešno je ovo promatrati kao dio predizborne igre, jer se ne radi o tome. Oko '200.000 islamskih ekstremista u BiH', broj kojim barataju 'eksperti i mediji' Milorada Dodika korespondira s brojem Bošnjaka povratnika u RS. Dakle, Bošnjaci koji žive u RS su oni na koje se odnosi priča o džihadistima, dok je FBiH označena kao logistička baza za ove 'ubačene džihadiste u RS'“, kaže dr. Kovačević. 

Upozorava da činjenica da u ovom trenutku u RS-u je broj pojedinačnog oružja znatno veći nego u Federaciji, iako u Federaciji ima gotovo duplo više stanovnika, treba biti alarm za sve agencije za provedbu zakona, alarm za predstavnike međunarodne zajednice, a posebno za NATO snage raspoređene u regiji.

"Potrebno je što prije staviti pod kontrolu mogućnost nabavke oružja, i sankcionirati sve pojedince ili grupe koji učestvuju u ovoj vrsti naoružavanja stanovništava.“

Komentarišući činjenicu da paravojne i legalne vojne strukture u entitetu RS obučavaju specijalci iz Rusije, dr. Kovačević smatra da bi u eventualnom izbijanju sukoba obje strukture činile vojnu silu pod komandom Milorad Dodika. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije