Kosovo nije dužno da Keljmendija izruči BiH

Radiosarajevo.ba
Kosovo nije dužno da Keljmendija izruči BiH


Naser Keljmendi je na Kosovu, u svojoj porodičnoj kući u Peći, ali tamošnja policija nema razloga da djeluje i uhapsi ga. To u današnjem izdanju objavljuje kosovski dnevnik Koha Ditore, pozivajući se na svoje izvore u Peći.

Objasnio je sagovornik lista da će, i ako se izda potjernica preko Interpola, izručenje biti komplikovano, pošto Kosovo i Bosna i Hercegovina nemaju ugovor o međusobnom izručenju. BiH nije priznala nezavisnost Kosova

"Nema međunarodne potjernice za Keljmendijem, pa policija nema zašto djelovati", rekao je sagovornik Koha Ditore.

Moguće je, kako se navodi u istom tekstu kojeg prenose Vijesti.me, da Keljmendi ima i državljanstvo Kosova, pa ga u tom slučaju ne može izručiti BiH. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi nije želio da komentariše informacije da je Keljmendi na području Peći.

Keljmendija je američki State Department u svom specijalnom izvještaju s početka juna ove godine stavio na "crnu listu" osoba koje se dovede u vezu s trgovinom drogom.

'Keljmendi nije u Crnoj Gori'
Advokat tvrdi da se Keljmendi javio iz Crne Gore

SIPA još uvijek pretresa Keljmendijev hotel
Početak kraja organizovanog kriminala u BiH
Velika akcija: Trideset uhapšenih, Keljmendi pobjegao

Slučaj je osjetljiv zbog dalje istrage i ne bih želio davati nikakve izjave", kazao je Redžepi za AA.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ni nakon dva dana od započinjanja velike akcije protiv organizovanog kriminala, nije raspisalo potjernicu za Keljmendijem, iako i tamošnji visoki državni funkcioneri, jasno govore da je upravo on glavna meta akcije Lutka i da prate svaki njegov pokret.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije