Kosor: U Federaciji se mora poštivati izborna volja

Radiosarajevo.ba
Kosor: U Federaciji se mora poštivati izborna volja

Hrvatski premijer Jadranka Kosor pozvala je danas političare u BiH na nastavak dijaloga i zatražila da se osigura i realizuje stvarna politička i izborna volja hrvatskog naroda u BiH.

"Mi se nećemo umoriti od pozivanja svih relevantnih političkih činilaca u BiH da ne odustanu od dijaloga i traženja rješenja da se zaista zaštiti ravnopravnost svih konstituvnih naroda i da se prihvati politička volja svakog, pa i hrvatskog konstitutivnog naroda", izjavila je Kosorova za hrvatske medije komentarišući jučerašnje formiranje vlasti u Sarajevu bez oba HDZ-a.

Ona je najavila da zvanični Zagreb od sinoć usaglašava novu zajedničku izjavu o BiH.

Kosorova je odbacila kritike zbog ranije izjave koju su u Sarajevu nazvali miješanjem u unutrašnje stvari susjedne zemlje.

Prema njenim riječima, Hrvatska po Ustavu i kao potpisnica Daytonskog sporazuma ne samo da ima pravo, nego i obavezu, da se brine o Hrvatima u BiH.

"Samo punom primjenom demokratskog načela i poštovanjem demokratske izborne volje hrvatskog naroda mogu se osigurati funkcionalnost, stabilnost i evroatlantska budućnopst BiH za koju se svi deklarativno zalažu", poručila je Kosor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije