Košarac i Turagay: Tržište Turske od velikog značaja za privrednike iz BiH

0
Radiosarajevo.ba
Košarac i Turagay: Tržište Turske od velikog značaja za privrednike iz BiH
FOTO: MVTEO / Riza Tun Turagay i Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac primio je danas u Sarajevu zamjenika ministra trgovine Republike Turske Rizu Tunu Turagaya s kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa i jačanju spoljnotrgovinske razmjene.

Na sastanku je istaknuto da su odnosi dviju zemalja dobri i prijateljski te da ih ne obilježavaju otvorena pitanja.

Košarac je naglasio da je Turska važan vanjskotrgovinski partner BiH te da postoji prostor za unapređenje bilateralne saradnje i ukupnih ekonomskih odnosa.

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

"Koristeći partnerske i dobre političke odnose, koji su potvrđeni i tokom nedavnog susreta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana u Ankari, opredijeljeni smo da u narednom periodu intenzivno radimo na povezivanju privrednika i jačanju privrednih veza između RS, Federacije BiH i Republike Turske", istakao je Košarac.

Sagovornici su usaglasili da je ugovor o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Turske dobar pravni osnov za dodatni razvoj i unapređenje privredne saradnje na obostranu korist, navode iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je informisao Turagaya o jasnoj politici i opredjeljenju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kada je u pitanju otvaranje novih tržišta za plasman domaćih proizvoda.

"Evropska unija je važan partner, ali smo svjesni činjenice da tu postoje određeni problemi. Stoga u potpunosti afirmišemo politiku unapređenja postojećih i otvaranja tržišta drugih zemalja za privrednike iz RS-a i FBiH, pri čemu smo posebno fokusirani na zemlje CEFTA-e, Tursku, Evroazijsku carinsku uniju i Kinu", naglasio je Košarac.

Ponovio je podršku inicijativi "Otvoreni Balkan", te izrazio stav da BiH treba da bude dio ove regionalne inicijative, budući da predstavlja ozbiljnu šansu za privredni napredak oba bh. entiteta, jer će regionalna ekonomska zona omogućiti olakšanu trgovinu robom i uslugama, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala u zemljama regiona.

Na sastanku je istaknut značaj izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo za sve građane i države u regionu, posebno s aspekta jačanja saradnje i regionalnog povezivanja.

"Sagovornici su naglasili važnost unapređenja saradnje u oblasti turizma, što će biti i predmet razgovora Košarca s turskim ministrom nadležnim za turizam u predstojećem periodu. Istaknuto je da postojanje direktne aviolinije između BiH i Turske predstavlja značajnu prednost te da turisti iz Republike Turske već dolaze u BiH i da poseban interes iskazuju za posjete Sarajevu i Jahorini, kao i za zimski turizam generalno", zaključeno je iz ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije