Korupcija u BiH na 'zavidnom' nivou

Radiosarajevo.ba
Korupcija u BiH na 'zavidnom' nivou

BiH je, od završetka rata do danas, zemlja sa izrazito izraženom korupcijom u svim sferama, pokazuju rezultati istraživanja domaćih i međunarodnih organizacija i institucija.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš smatra da ovakva ocjena, nažalost, uglavnom odražava realno stanje, što negativno utiče na ionako tešku ekonomsku situaciju u zemlji, ali se svakako reflektuje i na usložnjavanje političkih odnosa u BiH, te usporava planiranu dinamiku priključenja BiH evroatlantskim integracijama.

"Mi, kao odgovorni ljudi, treba da se suočimo sa ovakvom ocjenom, a kao profesionalci učinimo sve što je u našoj moći da se hitno nađe rješenje i to stanje promijeni, odnosno svede na podnošljivu mjeru", rekao je Kurteš u Sarajevu na otvaranju dvodnevnog seminara "Poboljšanje borbe protiv korupcije".

On je naglasio da je Vlada FBiH odlučna da beskompromisno suzbije svaki vid političke korupcije i uz pomoć parlamenta obezbijedi politički ambijent i sve što je potrebno za jasnu i transparentnu manifestaciju borbe protiv korupcije.

Kurteš je istakao da je brzo formiranje vlasti i stvaranje političke klime i na nivou zemlje neophodan preduslov za efikasno djelovanje formirane Agencije za prevenciju korupcije, kao ključnog tijela za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije u BiH.

Prema njegovim riječima, zemlje u tranziciji su vrlo pogodan ambijent za koruptivna ponašanja svih vrsta i na svim nivoima, što u najvećoj mjeri onemogućava ili usporava njihov napredak ka zacrtanim ciljevima.
        
Kurteš je najavio da će, zahvaljujući kooperaciji sa Kancelarijom tehničke pomoći za razmjenu informacija (TAIEKS) i Policijskom misijom EU (EUPM), službenici iz svih policijskih agencija, tužioci i predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH u toku ova dva dana razgovarati o načinima borbe protiv korupcije.

Zamjenik šefa EUPM-a Domeniko Paterna naglasio je da nema prave definicije korupcije, ali zbog nje više trpe siromašni nego bogati.

Navodeći da korupcija podriva stabilnost i prosperitet zemlje, ugrožava vladavinu prava i dozvoljava rast organizovanog kriminala, on je istakao da postoji potreba višestranog pristupa ovom problemu - prevencija, obrazovanje i borba protiv korupcije.

Dvodnevni seminar, koji je namijenjen policajcima, tužiocima i sudijama na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, organizovalo je federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji sa TAIEKS-om i EUPM-om. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije