Upozorenje / Koronavirus može se pojaviti svugdje, sve zemlje trebale bi se pripremiti

24. 01. 2020. u 12:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 42

U vezi s pojavom novog korona virusa, novel koronavirus 2019-n_CoV, članovi Komisije za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH (International Health Regulations-IHR) su u svakodnevnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) čije preporuke blagovremeno dijele sa svim razinama zdravstvenih vlasti u BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Sa prvog sastanka IHR Odbora za hitne slučajeve koji je održan jučer, Komisija za provođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH je upoznato o slijedećim informacijama:

Dana 23. januara, zastupnici Ministarstva zdravlja Narodne Republike Kine, Japana, Tajlanda i Republike Koreje ažurirali su svoje podatke na temelju kojih je vidljivo da je do trenutka ovog obraćanja potvrđeno 557 slučajeva.

Ambasador Bukvić iz Pekinga: Otkazane su proslave, svi na ulici nose maske

Ambasadi Bosne i Hercegovine u Pekingu nisu se obraćali naši građani, niti imaju informaciju od vlasti Kine da su neki od bh. državljana inficirani Koronavirusom. Kazao je to u izjavi za Radiosarajevo.ba Tarik Bukvić, ambasador BiH u Kini. "Naših građana nema mnogo u Kini, a posebne ne u tom dijelu koji je najviše pogođen.


Broj umrlih u trenutno potvrđenim slučajevima je 4% (17 od 557). Od potvrđenih, 25% slučajeva se vode sa teškim simptomima. Izvor prijenosa je još uvijek nepoznat (najvjerovatnije rezervoar su životinje) i opseg prenošenja s čovjeka na čovjeka još uvijek nije u potpunosti jasan.

Odbor za hitne slučajeve SZO smatra da je još uvijek prerano za proglašavanje javno-zdravstvenog događaja od međunarodnog značaja (PHEIC), s obzirom na njegovu restriktivnu i binarnu prirodu.

"S ciljem jačanja mjera suzbijanja i ublažavanja posljedica epidemije, Svjetska zdravstvena organizacija je počela s aktivnostima multidisciplinarne misije koja uključuje prisustvo međunarodnih i lokalnih eksperta. Svjetska zdravstvena organizacija će pružati svu potrebnu tehničku i operativnu potporu s ciljem reakcije na epidemiju, uključujući svoju široku mrežu partnera i partnerskih institucija, kako bi implementirali sveobuhvatnu strategiju komunikacije o riziku i omogućili unapređenje istraživanja i znanstvenih dostignuća u vezi novog korona virusa", saopćeno je. 

Detalji o koronavirusu koji do sada nisu bili poznati

Kao alarmantnim su ocijenili da je jedna zaražena osoba u kineskom gradu Wuhanu zarazila 14 zdravstvenih radnika. Nazvali su je "super spreader" ili nekoga ko je zarazio iznimno veliki broj ljudi. Smatra se da su upravo ovakve osobe ključne kada je u pitanju ovaj virus od kojeg je do sada preminulo 17, a kojim je zaraženo nekoliko stotina ljudi širom svijeta.


Očekuje se da se daljnji međunarodni “izvoz” slučajeva može pojaviti u bilo kojoj zemlji. Stoga bi se sve zemlje trebale pripremiti za sprečavanje, uključujući aktivni nadzor, rano otkrivanje, izolaciju i upravljanje slučajevima, praćenje kontakata i sprečavanje daljnjeg širenja zaraze korona virusom. Od zemalja se zahtijeva da razmjenjuju informacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prema Međunarodnim zdravstvenim propisima.

Znajući da je riječ o novom korona virusu, globalna zajednica će nastaviti sa aktivnostima solidarnosti i međusobnoj suradnji, s ciljem identificiranja izvora ovog novog virusa, njegovog punog potencijala prenošenja s čovjeka na čovjeka, spremnosti za potencijalni “uvoz” slučajeva i istraživanja za razvoj potrebnog liječenja.

Komisiju za sprovođenje međunarodnih zdravstvenih propisa u BiH čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, slučajevi zaraze ovim virusom identificirani su i van Kine, u Tajvanu, Filipinima, Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u. 

Podsjetimo, iako su izvor novog koronavirusa i način prijenosa nepoznati, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija. 

Zbog sve većeg broja oboljelih od smrtonosnog koronavirusa, aerodromi širom Azije počeli su mjeriti tjelesnu temperaturu putnika, a to je startalo i u nekoliko zračnih luka u SAD-u: New York, San Francisco i Los Angeles. 

Kada je u pitanju Međunarodni aerodrom Sarajevo, u kriznim zdravstvenim situacijama i medicinskim hitnim slučajevima, ističu, imaju usvojen Plan djelovanja. Iako nisu dobili nikave posebne instrukcije vezano za koronavirus, zaposlenicima  su date preporuke kako bi smanjili izloženost i smanjili mogućnost prenosa oboljenja te osigurali odgovarajuću zaštitnu opremu.  

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA