Koridor 5c: Ugovor za pet kilometara autoputa

Radiosarajevo.ba
Koridor 5c: Ugovor za pet kilometara autoputa

Predstavnici konzorcija češke tvrtke OHL ŽS i poduzeća Niskogradnja Laktaši potpisali su danas s Javnim poduzećem Autoceste Federacije BiH ugovor o izgradnji pet kilometara duge dionice Zvirovići – Kravice na južnom dijelu koridora 5c. 

Ugovor je vrijedan 61,6 milion eura, ugovoreni rok za završetak radova je 20 mjeseci, a sredstva su osigurana iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Po riječima direktora JP Autocesta FBiH Ensada Karića, radi se o iznimno zahtjevnoj dionici s kilometrom i pol mostova i vijadukata te s tunelom dužine pola kilometra

Rusija, Bosfor, Meka i Medina

"Po završetku ove dionice imat ćemo kompletnu prometnicu od Međugorja do Kravica u funkciji, uključujući i granični prijelaz koji je u fazi rješavanja s državnim Ministarstvom prometa i komunikacija", kazao je Karić. 

S danas potpisanim ugovorom na koridoru 5c u izgradnji je 26 kilometara saobraćajnica, ukupne vrijednosti 420 miliona maraka. Prema postojećim planovima i projektima, BiH će do kraja 2014. Imati 66 kilometara autoceste u funkciji 

Govoreći o referencama češke tvrtke OHL ŽS, koja je posao zajedno s Niskogradnjom Laktaši dobila na međunarodnom natječaju, generalni direktor Michal Štefl je kazao da je tvrtka trenutno angažirana na nekoliko velikih infrastrukturnih projekata širom svijeta, poput izgradnje mosta preko rijeke Ob u Rusiji, zatim izgradnje željezničkog tunela ispod Bosfora te izgradnja pruge Meka – Medina

Najavljena ubrzana izgradnja

Federalni premijer Nermin Nikšić u svom obraćanju medijima najavio je ubrzanje izgradnje novih kilometara na koridoru 5c te ispunjenje obećanja aktualne vlade da će do kraja mandata izgraditi više kilometara autoputa nego sve prethodne vlade zajedno. 

"Danas mogu najaviti i to da ćemo do kraja mjeseca potpisati ugovor u vrijednosti od 200 miliona KM za dionicu Tarčin – Suhodol. Također, uskoro će na snagu stupiti nova zakonska rješenja o eksproprijaciji, čime se stvaraju pretpostavke da se ono što nije sporno gradi, a da je ono što je problematično rješava u hodu", zaključio je Nikšić, objavila je Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije