Korićanske stijene: Optuženi negiraju krivicu

Radiosarajevo.ba
Korićanske stijene: Optuženi negiraju krivicu

Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja negirali su krivicu za zločin počinjen u augustu 1992. godine na Korićanskim stijenama.

Nakon što su izjavili da nisu krivi sudija za prethodni postupak kazao je da će njihov predmet biti proslijeđen pretresnom vijeću, koje će zakazati suđenje za 60 dana.

Državno tužilaštvo tereti Čivčića, Topolu i Ljepoju da su, skupa s drugim pripadnicima interventnog voda i Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, 21. augusta 1992. godine učestvovali u “organizovanju i sprovođenju” konvoja iz Prijedora prema Travniku.

Prema navodima optužnice, u konvoju, koji su optuženi pratili, bilo je više od 16 vozila kojima je prevoženo preko 1.000 civila nesrpske nacionalnosti s područja Prijedora.

Na Vlašiću, Čivčić je nastavio ka konačnom odredištu konvoja, dok su Ljepoja i Topola “izvršili selekciju preko 200 vojno sposobnih muškaraca”, te ih u dva autobusa sproveli do lokaliteta Korićanske stijene, gdje su strijeljani.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje šestorici bivših pripadnika interventnog voda koji su optuženi za isti zločin. Prvobitno su istom optužnicom bili optuženi Damir Ivanković i Gordan Đurić, ali su oni nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivnje sredinom 2009. osuđeni na 14, odnosno osam godina zatvora, prenosi BIRN-Justice Report.

Početak suđenja čekaju i Saša Zečević i Radoslav Knežević, također bivši pripadnici interventnog voda policije u Prijedoru, koji su negirali krivicu početkom augusta ove godine.

radisoarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije