Korićanske stijene: Određen pritvor Marinku Ljepoji

Radiosarajevo.ba
Korićanske stijene: Određen pritvor Marinku Ljepoji

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenom za zločin počinjen u augustu 1992. na Korićanskim stijenama Marinku Ljepoji.

Ljepoja, koji je tokom rata bio pripadnik interventnog voda prijedorske policije, uhapšen je 7. septembra u Prijedoru zbog sumnje da je 1992. saučestvovao u ubistvima oko 200 civila na Vlašiću.

Njegovo ime je spomenuto u dva svjedočenja pred Sudom BiH o ovom zločinu.

U odluci o pritvoru Sud je naveo da "postoji osnovana sumnja" da je Ljepoja počinio djelo za koje se sumnjiči te da bi njegov boravak na slobodi mogao "rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda".

Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka utjecajem na svjedoke ili eventualne saučesnike, stoji u odluci Suda.

U martu 2009. pred Sudom BiH započelo je prvo suđenje za zločin na Korićanskim stijenama kada su zajedničkom optužnicom optuženi Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor i interventnog voda u tom gradu.

Damir Ivanković i Gordan Đurić su u međuvremenu priznali krivicu te svjedočili protiv ostalih optuženih.

Ivanković je osuđen na 14 godina zatvora, dok će se Đuriću kazna izreći 10. septembra ove godine.

Ivanković i Đurić su u toku svjedočenja kazali kako je Ljepoja bio jedan od pratilaca konvoja kojim su civili nesrpske nacionalnosti prebačeni iz Prijedora ka Travniku, dok je Ivanković rekao da je Ljepoju vidio i neposredno prije strijeljanja oko 200 muškaraca koji su izdvojeni iz tog konvoja.

Osim Ljepoje, uhapšeni su i Petar Čivčić, Branko Topola, Zoran Marić, Saša Zečević i Radoslav Knežević i svi se nalaze u pritvoru, javio je Birn-Justice Report.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije