Korak naprijed ka deblokadi vlasti

Radiosarajevo.ba
Korak naprijed ka deblokadi vlasti

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je danas u Sarajevu kazao novinarima da vjeruje da će sastanak koji bi trebao biti održan u ponedjeljak biti korak naprijed u deblokadi procesa uspostave izvršne vlasti u BiH. 

Mislim, dodao je, da bi bilo dobro i da je čak moguće da se na tom sastanku dogovore principi uspostave izvršne vlasti, da se definiraju sudionici parlamentarne većine. 

„Kolega Čović i ja nismo slučajno pozvali predsjednike stranaka koje čine kolegije dva doma Parlamentarne skupštine. Izbori su se i desili kao odraz realiteta koji moramo uvažavati ako želimo jednu funkcionalnu vlast na razini države“, kazao je Ljubić, navodeći da misli da je čak moguće u ponedjeljak razgovarati i o mandataru koji bi bio prihvatljiv za parlamentarnu većinu. 

Po njegovim riječima, on treba biti Hrvat, na osnovu prijedloga hrvatskog bloka koji čine HDZ 1990 i HDZBiH, a njihov međustranački dogovor predviđa da tu osobu predloži HDZBiH. 

Predsjednici dvaju HDZ-ova Dragan Čović i Božo Ljubić uputili su poziv predsjednicima političkih stranaka, čiji predstavnici čine kolegije Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na zajednički sastanak 5. septembra u Mostaru na kojem bi se razgovaralo o formiranju Vijeća ministara, odnosno o ubrzanju procesa uspostave tog tijela.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije