Korak bliže bezviznom režimu

Radiosarajevo.ba
Korak bliže bezviznom režimu

Bosna i Hercegovina je postigla napredak u bloku I Mape puta za liberalizaciju viznog režima, koji se odnosi na sigurnost dokumenata.

Međunarodni nivo sigurnosti dokumenata

Takva je ocjena iznešena u Izvještaju misije eksperata Evropske komisije, koja je u našoj zemlji boravila od 7. do 10. decembra prošle godine.

Kako je potvrđeno Feni u Delegaciji Evropske unije u BiH, u izvještaju se konstatira napredak, uz ocjenu da je BiH uspjela standarde svojih usluga u ovoj oblasti podići na međunarodni nivo.

Izvještaj misije evropskih eksperata za blok I dio je cjelokupne procjene Evropske komisije o ispunjavanju uvjeta iz Mape puta za viznu liberalizaciju.

Prvi dio procjene uspješan

Ova procjena će biti finalizirala kada još dvije misije eksperata, koje u februaru trebaju posjetiti BiH radi procjene stanja na terenu u oblasti ilegalnih migracija, te javnog reda i sigurnosti, završe svoje izvještaje o ispunjavanju uvjeta.

Očekuje se da cjelokupna procjena Komisije bude završena na proljeće te će tada biti prezentirana bh. vlastima.

Komisija nakon toga sačinjava Izvještaj, s kojim preporučuje Vijeću Evropske unije, odnosno ministarskom vijeću, da li da ukine bezvizni režim ili ne. Vijeće EU na osnovu izvještaja Komisije daje suglasnost na određenu odluku, što u konačnici sve mora potvrditi Evropski parlament.

Prema većini procjena i izjava predstavnika Evropske unije, te stranih ambasadora u BiH, kao i izjava Visokog predstavnika Valentina Inzka, Bosna i Hercegovina će vjerovatno u julu ove godine dobiti bezvizni režim.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije