Kontrola kladionica: Zapečaćeno 15 objekata

Radiosarajevo.ba
Kontrola kladionica: Zapečaćeno 15 objekata


Porezna uprava Federacije BiH zapečatila je jučer 15 objekata zbog nezakonitog priređivanja igara na sreću klađenjem, gdje je bilo moguće, zapečatili su i opremu u posebnim prostorijama. Inače, od jučer su obavili 154 inspekcijska nadzora u sjedištu pravnih lica, ali i na uplatnim mjestima.

Prema saopštenju Federalne porezne uprave, kod pravnog lica “Milenij” Mostar zapečaćena su tri uplatna mjesta, “Derbi bet shop”  Mostar četiri uplatna mjesta, “Wiliams” kladionice Široki Brijeg pet, a kod Remi sportske kladionice zapečaćena su također tri uplatna mjesta.

12 neprijavljenih radnika

Razlog su utvrđene nepravilnosti: zapošljavanje 12 neprijavljenih radnika i korištenje opreme za priređivanje igara na sreću kao što su bingo, utrke pasa, priređivanje igara na sreću putem interneta, te klađenje putem aparata za koje nije postojalo odobrenje Federalnog ministarstva finansija. Porezna uprava podsjeća da je prema Zakonu o igrama na sreću u FBiH zabranjeno priređivanje igara na sreću putem interneta.

U Upravi su ponovili da je predmet kontrole bila provjera zakonitosti poslovanja, evidentiranje prometa u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima, zapošljavanje radnika u skladu sa Zakonom o radu i rad bez odobrenja nadležnog organa.  Kako je upravni postupak u toku Porezna uprava FBiH će za sve utvrđene nepravilnosti sudu izdati zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Porezna uprava FBiH će nastaviti sa kontrolom zakonitosti poslovanja.

Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik federalnog ministra finansija za poreznu i fiskalnu politiku, za naš je portal izjavio kako su inspektori Porezne uprave FBiH dobili i zadatak da provjere situaciju u kockarnici Monique, u ulici Envera Šehovića na broju 52.

„I oni se provjeravaju u sklopu sveobuhvatne kontrole objekata koji priređuju igre na sreću“, rekao nam je Hadžimehanović i dodao da je Ministarstvo finansija FBiH reagovalo čim je stigao dopis načelnika Opštine Novo Sarajeva Nedžada Koldže.

Provjere u toku

Međutim, Hadžimehanović nam nije mogao dati precizan odgovor da li je kockarnici izdata dozvola za rad, ma koliko smo na istom insistirali.

„Inspektori će utvrditi stanje na terenu i, ako utvrde nepravilnosti, objekat se pečati i zatvara. Inspektori će provjeriti sve navode, od toga da je objekat u blizini škole, pa do onog da nema valjanu papirologiju, tj. dozvolu za rad“, istaknuo je on.

Načelnik Koldžo je za Radio Sarajevo rekao kako će u slučaj zahtijevati uključenje federalnog premijera Nermina Nikšića, a spreman je sam „predvoditi demonstracije“ u slučaju da kockarnica ne bude zatvorena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije