Konstitutivna sjednica NSRS: Položena zakletva, Osmanović uvjeren da je bilo kupovine glasova

Radiosarajevo.ba
Konstitutivna sjednica NSRS: Položena zakletva, Osmanović uvjeren da je bilo kupovine glasova

Evidentno je da u Narodnoj skupštini RS i prije njenog konstituisanja postoji većina od 42 poslanika koja je izglasala izbor komisije za izbor i imenovanje i verifikaciju mandata narodnih poslanika , izjavio je poslanik koalicije Domovina Adil Osmanović, piše Anadolija.

U obraćanju novinarima u Banjoj Luci, Osmanović je kazao da Domovina neće podržati izbor kandidata DNS-a Nedeljka Čubrilovića za predsjednika Narodne skupštine RS.

"Kada su u pitanju potpredsjednici Narodne skupštine, mi ćemo za te funkcije predložiti kandidate Domovine i vidjet ćemo hoće li biti izabrani", dodao je Osmanović.

On je istakao da "tijesna parlamentarna većina od 42 poslanika nije nikakav politički uspjeh te podvukao da je uvjeren da je bilo kupovine narodnih poslanika kako bi koalicija SNSD, DN i SP osigurala skupštinsku većinu za izbor nove zakonodavne vlasti u RS".

"Takve ponude imali su i neki poslanici Domovine. Iz tog razloga minimum minimuma bi bio da se formira parlamentarni odbor koji bi istražio ovu situaciju", zaključio je Osmanović.

Inače, Narodna skupština Republike Srpske u nastavku sjednice izabrala je devet članova Komisije za izbor i imenovanja.

Za predsjednika Komisije za izbor i imenovanja izabran je Radovan Vuković, za zamjenika predsjednika Vukota Govedarica, dok su članovi Radovan Višković, Vesna Jungić, Slavko Dunjić, Duško Ilić, Davor Šešić, Miroslav Brčkalo i Nedeljko Milaković, objavila je SRNA.

Novoizabrani poslanici u Narodnoj skupštini RS-a, kao i predsjednik i potpredsjednici RS-a, Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković, položili su večeras zakletvu na sjednici entitetskog paralemnta i time zvanično preuzeli mandate za naredni četvorogodišnji period.

Polaganju svečane zakletve prethodila je burna višesatna rasprava i sporenje poslanika u vezi  broja članova Komisije za izbor i imenovanje, koja je na kraju i verifikovala poslaničke mandate, što je bio uslov da mogu položiti svečanu zakletvu. 

U nastavku sjednice trebalo bi da se raspravlja o izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.

Zasad je poznato ime samo kandidata DNS-a Nedeljka Čubrilovića za novog predsjednika entitetskog parlamenta, dok je Koalicija "Domovina“ za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda predložila Senada Bratića (SDA).

Oba politička bloka, onaj oko SNSD-a, kao i blok oko Saveza za promjene očekuju da će imati skupštinsku većinu.

Parlament RS-a broji 83 poslanička mjesta, a najmanje 42 poslanička glasa neophodna su za većinu u zakonodavnom domu RS-a.

Na prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a. 

U Narodnoj skupštini Srpske od 2014. do 2018. godine SNSD će imati 29 poslanika, SDS-PUP-SRS Republike Srpske 24, DNS-NS-SRS osam, PDP sedam, te SP, NDP i Koalicija "Domovina" po pet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije