Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PS-a BiH 9. decembra

Radiosarajevo.ba
Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PS-a BiH 9. decembra

Konstituirajuća sjednica sedmog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održana u utorak, 9. decembra, s početkom u 12 sati, odlučeno je na današnjoj sjednici Kolegija u dosadašnjem sazivu, javlja Anadolu Agency. 

Na konstituirajućoj sjednici predviđeno je davanje svečane izjave poslanika, izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, te imenovanje članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Uručivanju uvjerenja o dodjeli mandata održat će se u 11 sati u Bijeloj sali, a nakon toga u istoj sali bit će održano upoznavanje poslanika sa sistemom elektronskog glasanja.

Zastupnici, njih 42, od kojih 28 iz bh. entiteta FBiH i 14 iz bh. entiteta RS u sedmi saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izabrani su na općim izborima koji su održani 12. oktobra. U novom, sedmom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine participirat će 12 političkih subjekata - stranaka i koalicija. 

U skladu s izbornim rezultatima Stranka demokratske akcije (SDA) ima najviše deset zastupnika, i to devet iz bh. entiteta FBiH i jedan iz bh. entiteta RS. 

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima šest zastupnika, Demokratska fronta (DF) i Srpska demokratska stranka (SDS) po pet, a Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i Savez za bolju budućnost (SBB) po četiri, dok će osim njih zastupnički klub imati još i Socijaldemokratska partija (SDP) koja ima tri zastupnika. 

Po jednog zastupnika imaju Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ1990), Stranka demokratske aktivnosti, Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), Koalicija PDP - NDP te Koalicija DNS -NS - SRS. 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine 10. novembra potvrdila je konačne rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini, a zakonski rok za konstituiranje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je 30 dana. To znači da se konstituirajuća sjednica treba održati najkasnije do 10. decembra. 

Dogovor o uspostavi vlasti na državnom nivou u Bosni i Hercegovini, odnosno ko će činiti parlamentarnu većinu u konačnici još uvijek nije postignut. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije