Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Radiosarajevo.ba
Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH sazvana je za danas u Sarajevu. Stranke potpisnice Platforme, SDA, SDP, Narodna stranka Radom za boljitak i HSP, krenut će u formiranje vlasti na nivou ovog entiteta.

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić kazao je u srijedu da će sjednica označiti početak formiranja nove vlasti u Federaciji, nakon čega će uslijediti izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH te imenovanje nove federalne vlade.

Damir Hadžić: Dva HDZ-a biće konstruktivna opozicija

Sjednicu je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Doma naroda Stjepan Krešić, koji je to zasjedanje bio najavio za 10. mart, ali ga je na intervenciju međunarodnih faktora odgodio jer u tom momentu četiri od deset kantonalnih skupština u Federaciji nisu bili završili delegiranje svojih članova za ovaj parlamentarni nivo.

To su skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Kantona 10. U međuvremenu je jedino Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona završila izbor delegata.

Konstituiranje federalnog Doma naroda u teškoćama je i pet mjeseci od općih izbora održanih u BiH iako je to pitanje od suštinskog značaja za daljnje formiranje nove postizborne vlasti u Federaciji, kao i dijela zakonodavne vlasti na državnom nivou.

Posebno je bitno jer bez tog nivoa ne može biti izglasan ovogodišnji federalni budžet, a nadomješćujuća odluka o privremenom finansiranju Federacije ističe 31. marta.

Iz Predstavničkog doma Fedracije, čije je konstituiranje nedavno okončano, najavljena je također mogućnost održavanja sjednice tog nivoa u četvrtak ako Dom naroda bude konstituiran.

"Da li će do toga i doći, dogovorit ćemo se", rekao je  Feni predsjedavajući tog parlamentarnog nivoa Denis Zvizdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije