Konkurs za članove UO 'Andrićevog instituta': Potrebne samo 'izražene lične sposobnosti'

Radiosarajevo.ba
Konkurs za članove UO 'Andrićevog instituta': Potrebne samo 'izražene lične sposobnosti'

Ministarstvo za nauku i tehnologiju RS-a raspisalo je konkurs za članove Upravnog odbora "Andrićevog instituta“ u Višegradu koji treba da imaju samo "izražene lične sposobnosti“.

U javnom konkursu, koji potpisuje ministar za nauku i tehnologiju RS-a Jasmin Komić, biraju se tri člana Upravnog odbora Javne ustanove "Andrićev institut“ u Višegradu, piše Fena.

Kandidat za člana Upravnog odbora mora ispunjavati jedan, jedini, uvjet po kojem će biti vrednovan: "Izražene lične sposobnosti“.

Član Upravnog odbora, piše u konkursu, prima naknadu za rad, ali očito ne mora imati visoko obrazovanje ili preciznije, bilo koji stepen obrazovanja - nije uvjet, javlja banjalučki poslovni portal Capital.ba.

Jedini uvjeti koji se traže od kandidata za člana Upravnog odbora su: „Da je stariji od 18 godina, da nije otpušten iz državne službe na osnovu disciplinske mjere, da nije osuđivan za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za obavljanje ove dužnosti, da se protiv njega ne vodi krivični postupak i da se na njega ne odnosi član IX stav 1. Ustava BiH“.

U istom konkursu traži se i direktor Javne ustanove "Andrićev institut“, a jedan od uvjeta je vrlo "precizan", "da ima naučno zvanje".

I Općina Zvornik putem konkursa traži stručnog saradnika za privredu koji ima srednju školu, tehničkog ili društvenog smjera.

U javnom konkursu koji je danas objavljen, načelnik općine Zvornik Zoran Stevanović smatra da njegov stručni saradnik za privredu od posebnih uslova koje mora ispunjavati ne treba imati visoko obrazovanje, naprotiv dovoljno je da ima srednju stručnu spremu.

Čak ni SSS ne treba biti isključivo ekonomskog smjera, već "tehničkog ili društvenog smjera".

Nejasno je i zašto se načelnik opredijelio da traži stručnog saradnika koji ima isključivo šest mjeseci radnog iskustva, javlja banjalučki poslovni portal Capital.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije