Konjic: Prvi susret vojnih penzionera ARBiH i HVO

Radiosarajevo.ba
Konjic: Prvi susret vojnih penzionera ARBiH i HVO

Savez udruženja vojnih penzionera FBiH i Zajednica županijskih penzionera HVO u subotu su u Idbru kod Konjica organizovali druženje i raspravu o primjedbama na Zakon o povoljnom penzionisanju branilaca.

Zakon je usvojen i počinje se primjenjivati od 1. augusta 2013. za stare i od 1. januara 2014. godine za nove vojne penzionere, a u skladu s tim PIO-MIO će izdavati nova rješenja.

Na kraju druženja, predstavljena je „Viseća kuglana“, koja je pogodna za korištenje i invalidima i penzionerima, te za organizovanje takmičenja u svim uslovima na terenu. Sredstva za kuglanu osigurali su Federalni zavod PIO/MIO, Saveza udruženja penzionera u FBiH i BH Telecom.

"Pozivamo naše članove da obavezno pojedinačno koriste pravo žalbe, a Savez i Zajednica će im pomoći preko advokatskih kancelarija koje ćemo imati u više gradova FBiH - rekli su u izjavi za agenciju FENA Muhamed Čikarić potpredsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH i Pero Blažević", predsjednik zajednice vojnih penzionera HVO FBiH.

"Predstavnici boračkih udruženja i udruga Ustavnom sudu uputili su apelaciju za ocjenu ustavnosti 11 članova Zakona kojima će se gotovo 50 posto smanjiti primanja vojnim penzionerima. Smatramo da je ovo populistički zakon pred izbore, a osim toga primjena ovoga Zakona srušiće čitav sistem penzijskog osiguranja u Federaciji", kazali su sagovornici.

U diskusiji su učestvovali general Džemal Merdan, brigadir Redžo Mehić kao predstavnik Saveza udruženja penzionera u FBiH, Pero Blažević, Husein Šabić i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije