Konjic: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Radiosarajevo.ba
Konjic: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Zbog velikog požara iznad Konjica koji se šesti dan proširuje prema objektima privrednog društva Igman, Općinski štab Civilne zaštite proglasio je stanje prirodne nesreće.

Očekuje se dolazak dva kanadera iz Hrvatske i dva heliktotera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji će vodu zahvaćati iz Jablaničkog jezera, zbog čega se tri dana zabranjuje svako okupljanje oko jezera od Konjica do Ribičkog mosta (ribarenje, plovljenje, kupanje i dr.), rekao je za Fenu Husein Hodžić, pomoćnik načelnika općine za civnilnu zaštitu i vatrogastvo.

Jučer poslijepodne požarište je posjetio i direktor Federalne uprave Civilne zaštite Alija Tihić sa saradnicima.

U gašenju požara osim vatrogasaca, radnika preduzeća Šumarstvo Prenj i građana pet dana učestvuje helikopter Oružanih snaga BiH.

Stanje jutros na terenu uglavnom je nepromijenjeno od sinoć, osim što se požar proširio uz brdo Zlatar prema selu Zagorice i lijevim krakom prema naseljima Gornje Polje i Puhale. 

Do sada je opožareno oko 200 hektara uglavnom borove šume. 

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je tražilo angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH i dva helikoptera su trenutno na terenu i učestvuju u gašenju požara. 

Zbog izuzetno teškog stanja i obima požara, procijenjeno je da je potreban dodatni angažman zračnih snaga, te je iz tih razloga Ministarstvo sigurnosti, a u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa zatražilo pomoć od Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, kroz angažiranje dva kanadera kako bi se požar konačno stavio pod kontrolu. Vlada Republike Hrvatske je prema raspoloživim informacijama u procesu donošenja odluke o odobravanju pomoći Bosni i Hercegovini i u toku su aktivnosti na provođenju sigurnosnih mjera. 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je zatražio od svih nadležnih organa u sistemu sigurnosti provođenje svih sigurnosnih mjera za neometan angažman letjelica na terenu. 

Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH – Sektora za zaštitu i spašavanje nalaze se na području zahvaćenom požarom i u stalnoj su koordinaciji s predstavnicima lokalnih institucija, Federalne uprave civilne zaštite i Ministarstva odbrane Bosne i Hecegovine, kao i kolegama iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije