Konjević-Polje: Roditelji čekaju da im PIC riješi probleme

Radiosarajevo.ba
Konjević-Polje: Roditelji čekaju da im PIC riješi probleme

Bošnjaci povratnici u Konjević- Polje, zbog zahtjeva da se u nastavu za njihovu djecu uvede bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta, već 43 dana borave u šatorima ispred OHR-a u Sarajevu.

„Ove sedmice će biti održana sjednica Vijeća za provođenje mira (PIC). Nadamo se da će se konačno riješiti naš problem te da  se lideri političkih stranaka neće morati ni sastajati“, kazao je Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Roditelji su prošle sedmice održali sastanak s predstavnicima SDP-a, SDA, SBB-a i SBiH, na kojem nisu donijeta konkretna rješenja, osim što je najavljen novi sastanak za ovu sedmicu.

Učenici bošnjačke nacionalnosti, koji su više od mjesec dana bojkotovali nastavu u područnoj školi "Jovan Cvijić", u Kamenici kod Zvornika, od jučer su, odlukom njihovih roditelja, ponovo u školskim klupama. „Ovim smo htjeli pokazati našu dobru volju. Od tri zahtjeva ispunjena su dva. Osiguran je prijevoz učenika do škole, a u procesu je i pravljenje toaleta te radovi na vodovodnom sistemu čime će djeca dobiti pitku vodu u školi“, kazao je član Savjeta roditelja Safet Rizvić.

Od 2. septembra učenici bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije