Kongres SAD usvojio rezoluciju o potrebi izmjene ustava BiH

Radiosarajevo.ba
Kongres SAD usvojio rezoluciju o potrebi izmjene ustava BiH

U Zastupničkom domu američkog Kongresa usvojena je rezolucija o Bosni i Hercegovini kojom se ponavlja stav o neophodnosti ustavnih reformi u toj zemlji te o važnosti nastavka partnerstva Sjedinjenih Država i Europske Unije po tom pitanju.

Izvorni podnositelj ove rezolucije je kongresnik Howard Berman, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku. Bermanu se pridružilo 29 članova Zastupničkog doma kao kosponzori.

U rezoluciji se navodi da je uključivanje BiH u Euro-atlantsku zajednicu nacionalni interes Sjedinjenih Država i kaže se da Washington bezrezervno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i pravni kontinuitet države Bosne i Hercegovine. Ova rezolucija traži da se imenuje posebni američki izasalnik za Balkan koji bi zajedno s Europskom unijom i političkim čelnicima u Bosni i Hercegovini pomagao provedbi reformi na svim razinama vlade i društva, a istovremeno bi pomagao u političkom razvoju drugih zemalja u regiji.

Po mišljenju članova Zastupničkog doma američkog Kongresa, Ured visokog predstavnika za BiH ne bi se smio zatvoriti sve dok Vijeće za provedbu mira definitivno potvrdi da je BiH ispunila svih pet postavljenih uvjeta i dva načela.

Rezolucija poziva američku administraciju da tijesno surađuje s EU i pruži joj punu podršku u tranziciji prema formiranju Ured posebnog predstavnika Europke unije kako bi se osiguralo da ima oruđe potrebno da se djelotvorno nosi s problemima u Bosni i Hercegovini nakon zatvaranja Ureda visokog predstavnika. To uključuje i jasan niz uvjeta za članstvo u uniji s konkretnim i objektivnim ciljevima.

Rezolucija je donesena u tjednu uoči posjeta američkog dopredsjednika Joe Bidena Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije