! / Kongres Bošnjaka u S. Americi imenovao Šabić-El-Rayess za globalnu ambasadoricu

11. 12. 2021. u 08:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) jednoglasno je imenovao prof. dr. Amru Šabić-El-Rayess za globalnu ambasadoricu, koja će ujedno biti i prva ambasadorica ove organizacije.

“Kao predana aktivistica zajednice, uspješna pedagogica, nagrađivana autorica i ponosna Bošnjakinja, dr. Šabić-El-Rayess posjeduje izuzetne komunikacijske sposobnosti, čime je i do sada inspirisala nove generacije Bošnjaka Amerikanaca i Kanađana”, rekao je predsjednik KBSA Eldin Kajević, dodavši:

“Dr. Šabić-El-Rayess je mnogima uzor, kako zbog odličnih rezultata u svojoj profesiji, tako i zbog skladnog privatnog života, te na taj način predstavlja snažan glas naše zajednice. Radujemo se njenoj spremnosti da svojim novim angažmanom potakne aktivizam u našim bošnjačkim zajednicama u SAD-u, Kanadi i šire.”

Prof. dr. Amra Šabić-El-Rayess je profesorica i autorica koja je rođena i odrasla u Bihaću. Nakon što je preživjela genocid, emigrirala je u SAD 1996. godine gdje je kasnije diplomirala ekonomiju na Univerzitetu Brown. Stekla je dva magisterija i doktorat na Univerzitetu Columbia gdje je trenutno i profesorica. Prof. Šabić-El-Rayess je interdisciplinarna naučnica koja je istraživala, objavljivala i predavala diljem svijeta na temu spoj obrazovanja sa društvenim transformacijama, radikalizacijom, korupcijom, formiranjem elite, nasiljem i antimuslimanskim rasizmom. Njen rad ima za cilj da osnaži zaštitne faktore protiv radikalizacije, pristrasnog govora i ponašanja u školama i na radnim mjestima. Radila je kao ekspert u ime američkog State Department-a, stranih vlada i drugih globalnih organizacija.

Njen memoar, “Mačka kojoj nikad nisam dala ime: Istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju” (Bloomsbury 2020) koriste edukatori za usavršavanje vještine nenasilnog rješavanja problema, moralne otpornosti i društvene povezanosti. Knjiga je dobila brojne nagrade za izvanredno književno djelo za tinejdžere.

Biden i Šabić-El-Rayess - undefined

FOTO: Facebook: Biden i Šabić-El-Rayess

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden, lično je nazvao rad dr. Šabić-El-Rayess “inspirativnim” kao pravovremeno upozorenje protiv radikalizacije i mržnje.

„Oduševljena sam i počašćena što ću biti globalna ambasadorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, organizacije koja predstavlja glas Bošnjaka u Sjedinjenim Americkim Državama i Kanadi. Nadam se da ću u svojoj novoj ulozi uspjeti poticati rastući tim KBSA u osnaživanju, obrazovanju i efikasnom uključivanju budućih generacija u nacionalno osvješćenje, aktivizam i kulturu sjećanja“, izjavila je dr. Šabić-El-Rayess.

** Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) je nezavisna i nestranačka nacionalna organizacija Bošnjaka Sjeverne Amerike koja artikulira i zastupa bošnjačke interese i promovira pozitivne aspekte bošnjačke kulture, naslijeđa, etike i vrijednosti u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)