Konaković, Nikšić, Kojović i Đonlagić nakon OHR-a: "Schmidt je galamio i lupao po stolu"

24
Radiosarajevo.ba
Konaković, Nikšić, Kojović i Đonlagić nakon OHR-a: "Schmidt je galamio i lupao po stolu"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

U prostorijama OHR-a u Sarajevu danas je održan sastanak predstavnika sedam političkih stranaka skupa s visokim predstavnikom u BiH, Christianom Schmidtom.

Tema sastanka bilo je moguće nametanje izbornog zakona kojim bi se izašlo u susret HDZ-u, a od čega, barem za sada, neće biti ništa.

Sastanku nisu prisustvovali lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, već njihovi savjetnici. Schmidt je bio razočaran time, izjavili su učesnici sastanka poslije.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

A, medijima se nakon konsultacija u OHR-u, prvi obratio lider SDP-a Nermin Nikšić:

"Od nas očekuju da nastavimo raditi na rješenjima koja neće sada biti predmet donošenja odluke. Vrlo jasno rečeno da Schmidt ne odustaje od mogućnosti nametanja odluke kad procijeni da je potrošeno puno vremena i mi nismo u stanju da se dogovorimo. Koje je to vrijeme, koji je to period... danas ne znam. Vidjet ćemo, kako je. Zadovoljan sam činjenicom da nismo i nećemo imati odluku visokog predstavnika koja će voditi u nove podjele u BiH, sad zasad se bazira na transparentnost izb procesa.."

Nakon toga medijima se obratio i prvi čovjek NiP-a Elmedin Dino Konaković koji je ponovio da je sve što se na političkoj sceni dešava, posljedica dogovora SDA i HDZ-a. 

"Kroz lobiranje kroz međunarodni prostor u svim segmentima, HDZ došao do nečega što ima za konačni cilj. Ipak, kao čovjek sretan sam zbog snažne reakcije svih probosankih stranaka, osim SDA, koja je pokušala ukrasti show. Sve je to utjecalo na donosioce odluka kojima smo rekli da bi nam gruba nametanja na osnovu mostarskog sporazuma bila loša odluka. "

Rečeno im je da međunarodna zajednica žele da naši političari rade svoj posao, u institucijama.

"Ponovo smo, nažalost, vraćeni na razgovore o izbornom zakonu, a stali smo s pregovorima o Ustavu. Podsjećam da moj kolega Kojović ne može biti kandidati, Jevreji, Romi, Srbi iz Sarajeva..."

Potom je Konaković otkrio da su imali interesantan sastanak, da je Schmidt lupao i vikao po stolu: "To je ohrabrujuće, vidjeli smo da ima emocije."

U superlativu je govorio o instituciju OHR-a: "Zašto da nekoga ko je donio mnogo hrabrih, važnih odluka bacimo pod noge potpuno? Ko će biti taj koji će se suprotstaviti novom, šizofrenom zakonu Milorada Dodika? Odbranili smo nešto što je bio dogovor SDA i HDZ."

Schmidt mudro čeka neko vrijeme da se politički lideri dogovoriti, što ne mislim da će se desiti, dodao je Konaković, kazavši i da je Kojović postavljao prava, precizna pitanja, "ali nismo dobili odgovor".

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/potvrdeno-schmidt-definitivno-namece-tehnicke-izmjene-izbornog-zakona/464326[/related]

Potom se obratio i Predrag Kojović iz Naše stranke. I on je kazao da će Schmidt čekati da se naši lideri pokušaju dogovoriti dok bude mislio da to ima smisla, da oni to stvarno pokušavaju.

I Kojović kaže da je galama o kojoj je govorio Konaković pokazala da u ovoj instituciji "živi čovjek koji ima vrlo dobre namjere prema BiH":

"Odluka koju je danas donio - da dâ još jednu šansu političkim pregovorima, jako je mudra u ovom trenutku. Mislim da smo natjerani da pregovaramo sa ljudima koji ne žele da se dogovore. Zašto bi se HDZ sada dogovarao s nama kada znaju da ce od Schmidta dobiti ono sto žele? Čuli smo priče od nekih ljudi da 'na jugu zemlje može doći do problema'. Meni su tvrdnje o ratu i nekim prebrojavanjima u 2022. godini nepojmljive".

Obratio se i Dženan Đonlagić iz DF-a koji je istaknuo da smatra da će  početkom devetog mjeseca opet isto biti na stolu. Otkrio je i da je Schmidt bio uznemiren u kontekstu nefunkcionalnosti FBiH, pogotovo za poziciju u kojo se našao Ustavni sud, koji ostaje nepopunjen, bez pet sudaca.

"Rekao sam mu, tačno je to, ali trebate adresirati krivca za blokadu - konkretno za poziciju Ustavnog suda - prijedlog stoji u ladicama predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ)".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Najnovije