Konaković za Radiosarajevo.ba nakon što je formiran predmet protiv njega: "Isto sam prošao i ranije"

8
L. R.
Konaković za Radiosarajevo.ba nakon što je formiran predmet protiv njega: "Isto sam prošao i ranije"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu finansijska policija Federacije Bosne i Hercegovine izuzela je dokumentaciju u Skupštini Kantona Sarajevo koja se odnosi na dodjeljivanje finansijskih sredstava tokom 2019. godine, a formiran je predmet protiv aktuelnog ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji je tada obnašao funkciju predsjednika Skupštine KS.

"Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Finansijska policija Federacije Bosne i Hercegovine je izvršila privremeno oduzimanje dokumentacije iz Skupštine KS u predmetu dodjeljivanja finansijskih sredstava od strane Konaković Elmedina, predsjedavajućeg Skupštine KS, tokom 2019. godine", potvrdila je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo za portal Radiosarajevo.ba.

Tim povodom kontaktirali smo Elmedina Konakovića, danas ministra vanjskih poslova naše zemlje i lidera Naroda i pravde.

Koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Grad Sarajevo je obezbijedio 200 ulaznica za građane

Koncert Amire Medunjanin u Vijećnici: Grad Sarajevo je obezbijedio 200 ulaznica za građane

"Sve institucije neka rade svoj posao. Svi političari trebaju biti predmet stalnog monitoringa. Ovo je još jedna provjera i neka, možda je i bolje. Neka konačno detalji svih dodjela budu i ovako provjereni", izjavio je Konaković za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetio je da su svi ovi navodi već provjeravani, prije tri godine kada je Federalni ured za reviziju 'prečešljao' Skupštinu Kantona Sarajevo, i to kabinet - predsjedavajućeg...

Konaković je tada, u augustu 2020, situaciju opisao na sljedeći način: "Poslao Fadil (prije korone) [Fadil Novalić - SDA - tada je bio federalni premijer, op.a.] Federalni ured za reviziju da prečešlja Skupštinu Kantona Sarajevo, kabinet predsjedavajućeg. Da utvrde nezakonitosti i od toga naprave priču. Ured završio i dali su mišljenje sa rezervom. Ukazali na, pogađate, dodjelu sredstava udruženjima i pojedincima. Izdvojili posebno BANU, Medžlis IZ Sarajevo i jos ponešto što su pisali režimski mediji. Nigdje nisu napisali 'nezakonito', sve primjedbe su da je 'netransparentno'. Kao da su nevladina organizacija. Ne postoji transparentniji proces u državi, odgovorno tvrdim, a i dalje se može provjeriti na stranici Skupštine. Svaka marka koju sam potpisao istog momenta je objavljena javno."

A, danas u kraćem razgovoru za naš portal naglašava kako Zakon o izvršenju budžeta dozvoljava diskreciono pravo premijera i predsjedavajućeg Skupštine KS kome će dodijeliti novac, a ne postoji limit sredstava koja mogu biti dodijeljena. 

"Tad je i Vlada radila par rebalansa da prenamjeni neka sredstva u te svrhe. Sve je vrlo, vrlo transparentno", stava je ministar vanjskih poslova BiH. 

Na kraju poručuje:

"Četrnaest procesa sam imao sa SDA. Ovo je petnaesti. Neka ih bude i 150. Idemo dalje. Istina se uvijek dokaže na kraju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije