Konaković se sastao sa predstavnikom Turske pri UN-u: 'Hvala vam na podršci'

3
Radiosarajevo.ba
Konaković se sastao sa predstavnikom Turske pri UN-u: 'Hvala vam na podršci'
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova BiH / Elmedin Konaković i Ahmed Yildiz

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 11. jula 2024. godine, tokom boravka u Njujorku, sa stalnim predstavnikom Turske pri Ujedinjenim nacijama ambasadorom Ahmedom Yildizom.

Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo tradicionalno dobrim političkim odnosima
Bosne i Hercegovine i Turske, uz zajedničku ambiciju za unapređenje ekonomske saradnje. Ministar Konaković je tom prilikom iskazao zahvalnost Turskoj na pomoći i podršci koju ta prijateljska zemlja pruža BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama. 

Posebnu zahvalnost ministar je izrazio kada je riječ o podršci usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Ambasador Yildiz je naglasio da je interes BiH i Turske nastaviti s jačanjem naših dobrih odnosa i veza. Ponovio je da se nikada ne smije zaboraviti genocid u Srebrenici. Tokom razgovora osvrnuo se i na Odluku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici u kojoj je, između ostalog, navedeno da je genocid u Srebrenici, koji je Međunarodni sud pravde označio kao najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata zbog ubistava više od osam hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini, uz podsjećanje da je 11. juli 1995. godine ostavio mračni trag u ljudskoj historiji.

Tokom susreta razgovarano je i o evropskom putu BiH te opredijeljenosti za rad na preostalim reformama nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, kao i aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Ministar Konaković će danas prisustvovati prvoj zvaničnoj komemoraciji u Ujedinjenim nacijama na visokom nivou, u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, koju, na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a 'Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine', organizira Stalna misija Bosne i Hercegovine pri UN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije