Konaković: Puno finansiranje političkih stranaka je nedopustivo

Radiosarajevo.ba
Konaković: Puno finansiranje političkih stranaka je nedopustivo
Foto: Printscreen / Sa konferencije za novinare

Nedopustivo je isplaćivanje punog iznosa mjesečnih naknada političkim strankam, smatraju iz Naroda i pravde navodeći da je bar dio tog novca, za vrijeme teške epidemiološke krize, trebalo donirati realnom sektoru.

Konstatirali su da je izostanak umanjenja finansijskih sredstava određenih za funkcionisanje političkih stranaka "loša poruka i nešto što pod hitno mora biti promijenjeno". Ova stranka je odlučila donirati 20 posto mjesečnih sredstava koje dobijaju u te svrhe, te 20 posto od plata svih zastupnika u kantonalnim skupštinama kao i u oba doma Parlamenta FBiH.

Oni su ranije predložili vlastima umanjenje tih sredstava u korist privrednika zbog čega su, kako kažu, iznenađeni današnjom uplatom u punom iznosu.

"Kao da se oko nas ništa ne dešava. Dok je privreda na koljenima i hiljade radnika već otpušteno, vlast u FBiH i Kantonu Sarajevo nije ponudila niti jednu jedinu mjeru. Ličnim primjerom želimo pokazati da se privredi mora pomoći i to odmah, ne za mjesec, dva ili tri mjeseca“, smatra predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković.

Istakao je da se ne radi o populizmu nego o suočavanju sa stvarnim stanjem i posljedicama koje su već dramatične.

Smatra i da ne treba u potpunosti ukinuti finansiranje političkih stranaka, ali da je "sramno" što vlast sa privrednicima ne dijeli teret krize.

"Dok druge zemlje oko nas već predstavlljaju druge i treće pakete pomoći realnom sektoru, kod nas vlast glavu gura u pijesak i nada se da će kriza proći sama od sebe. Ovo je vrijeme za društvenu odgovornost i akciju", poručio je Konaković.

Iz NiP-a su još jednom pozvali na sistemske prijedloge pomoći realnom sektoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije