Konaković i belgijska ministrica Lahbib potpisali dokument o saradnji - evo o čemu je riječ

1
Fena
Konaković i belgijska ministrica Lahbib potpisali dokument o saradnji - evo o čemu je riječ
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak Elmedina Konakovića i Hadje Lahbib

Memorandum o razumijevanju i saradnji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Federalne javne službe za vanjske poslove, vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Kraljevine Belgije potpisan je danas u Sarajevu.

Potpisali su ga ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadja Lahbib, koja boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Potpisivanju Memoranduma prethodio je tête-à-tête sastanak ministra Konakovića i ministrice Lahbib, te sastanak delegacija.

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Vlada FBiH: Prije godinu dana dočekala nas blokada i kriza, ovo smo uradili do sada

Ministar Konaković je u obraćanju novinarima kazao kako su konstatovali jako dobre odnose između BiH i Belgije. Zahvalio je ministrici Belgije na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine.

"Zahvalio sam na razumijevanju Belgije koja je pokazala i prije zadnjih dešavanja u Ukrajini spremnost za politiku proširenja EU. Zahvalio sam za podršku našem kandidatskom statusu, jer je Belgija bila zagovornik i promotor ideje da se BiH dodjeli kandidatski status", istakao je Konaković.

Sastanak Elmedina Konakovića i Hadje Lahbib
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sastanak Elmedina Konakovića i Hadje Lahbib

Izrazio je zadovoljsto što je danas potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji, jer u administrativnom, tehničkom, ali i suštinskom smislu, kako je rekao, uposlenici Ministarstva vanjskih poslova Belgije mogu biti od velike i značajne pomoći na putu koji je za BiH veoma težak, izazovan i zahtijeva jako puno reformi u svim poljima i svim niovima vlasti.

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadja Lahbib je ocijenila da Belgija i BiH imaju odlične odnose.

"Želim naglasiti da će Diplomatski ured Belgije u Sarajevu prerasti u ambasadu Kraljevine Belgije, što će doprinijeti jačanju naših odnosa.

Mi želimo da još jednom naglasimo našu podršku evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Stoga smo i potpisali Memorandum o razumijevanju, s ciljem podrške evropskim integracijama BiH", kazala je ministrica Lahbib.

Predviđeno je da ministricu vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadju Lahbib prime i članovi Predsjedništva BiH, te predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije